Internationale druk neemt toe na bezorgdheid over reactie van Israël op aanval van Hamas

President Lula van Brazilië heeft zijn bezorgdheid geuit over de reactie van Israël op de aanval van Hamas en dringt erop aan dat onschuldige mensen niet de dupe worden van dit conflict.
Door middel van gesprekken met verschillende leiders probeert hij een vreedzame oplossing te vinden.
Hij heeft drie hoofddoelen gesteld, waaronder het veiligstellen van essentiële voorraden, zorgen voor voldoende stroom in ziekenhuizen en het voorkomen van de dood van nog meer kinderen in het conflict. President Lula benadrukt dat oorlog geen problemen oplost en pleit voor erkenning van het recht van zowel Israël als Palestina op hun land volgens de richtlijnen van de Verenigde Naties.

In Nederland heeft een deel van de Tweede Kamer opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Er is ook een motie ingediend waarin staat dat de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties heeft gesproken van een schending van het internationaal oorlogsrecht door Israël.
De partijen willen dat er onmiddellijk brandstof en drinkwater wordt geleverd aan Gaza. De demissionaire Nederlandse premier Rutte heeft bezwaar gemaakt tegen deze motie.

In Libië heeft het parlement geëist dat westerse ambassadeurs de steun aan Israël stopzetten en opgeroepen tot het stopzetten van de olie- en gasexport naar het Westen.

De woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak heeft laten weten dat er wordt overwogen om een ‘humanitaire pauze’ in het conflict in Gaza te bespreken, uit angst dat het beëindigen van Israëls bombardementen alleen maar Hamas-militanten zal helpen.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft het recht van Israël om zich te verdedigen tegen ‘moedwillig geweld’ van Hamas ondersteund, maar waarschuwde dat een strategie die ‘de menselijke kosten negeert’ contraproductief zou zijn.

Ondertussen heeft de gezant van Israël bij de VN, Antonio Guterres, dinsdag opgeroepen tot aftreden omdat hij durfde te suggereren dat de aanval van Hamas “niet geheel zonder reden” was en mogelijk verband hield met de al lang durende bezetting.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is het gezondheidszorgsysteem in Gaza volledig ingestort en raken de medicijnen tegen kanker en diabetes bijna op.

Het ministerie meldt dat het dodental als gevolg van de voortdurende agressie van de Israëlische bezettingsmacht sinds 7 oktober is gestegen tot meer dan 5.795 doden, met duizenden gewonden.

Er zijn wereldwijd protesten tegen dit massale bloedvergieten, maar Israël lijkt geen gehoor te geven aan de oproep om deze oneerlijke oorlog in het bezette gebied Gaza direct te stoppen.

error: Kopiëren mag niet!