Communiqué van de Surinaamse Islamitische Vereniging (S.I.V.) en de Israëlitische Gemeente Suriname (IGS)

Paramaribo, 24 oktober 2024

Wans’ ope tata komopo, Wi mu’ seti kondre bun!

Over nog maar 9 jaar, in 2032 vieren de Surinaamse Islamitische Vereniging en Israëlitische Gemeente Suriname de 100ste verjaardag van hun goede nabuurschap, en samenwerking en inzet voor de Surinaamse samenleving als geheel.

De internationale ontwikkelingen van de afgelopen tijd raken veel mensen persoonlijk, waaronder veel onschuldige burgers.
Niet alleen in de wereld, maar ook in Suriname maakt men zich hierover grote zorgen en komen er grote emoties los. Een belangrijke vraag daarbij is hoe de gebeurtenissen in het buitenland Suriname beïnvloeden.

De SIV en IGS dragen de traditionele Surinaamse waarden hoog in het vaandel. Waarden die ervoor zorgen dat wij in Suriname een vredige en harmonieuze gemeenschap vormen.
Ook de Surinamers die voortkomen uit Ibrahim/Abraham kiezen er daarom voor om met elkaar in vrede en harmonie verder te leven.

De SIV en IGS zullen zich ervoor blijven inzetten dat alle Surinamers vooruitkijken en de handen ineen slaan om het land Suriname tot een steeds betere plek te maken, die de hele wereld tot voorbeeld kan dienen.

Tegelijkertijd blijven de SIV en IGS bidden voor alle onschuldige slachtoffers van het geweld, en dat over en weer de betrokkenen meer oog zullen krijgen voor de menselijke waarden die zo fundamenteel zijn voor allebei onze religies. Wij zijn het grote voorbeeld in de wereld dat twee organisaties zelfstandig in vrede naast elkaar kunnen bestaan en vragen de hele wereld dit voorbeeld ook over te nemen.

De SIV en IGS zijn verbonden in hun afwijzing van alle acties waarmee er tweespalt in de Surinaamse samenleving wordt gezaaid, en die daardoor geen enkel respect tonen voor de basiswaarden waaraan Suriname en de Surinamers zowel hun identiteit als hun trots ontlenen.

Wans’ ope tata komopo, ongeacht herkomst, religie of etniciteit, Wi mu’ seti un Suriname bun!

Namens de Surinaamse Islamitische Vereniging-(S.I.V)
De voorzitter Dhr. Robert Bipat

Namens Israëlitische Gemeente Suriname (IGS)
Acting President Dhr. Jacques Reeder

error: Kopiëren mag niet!