Nanniekreek wordt opgeschoond als maatregel tegen dreigend watertekort padieinzaai

De Nanniekreek, een ongeveer 15 kilometer lange natuurlijke waterweg in het Nanniezwampgebied, wordt opgeschoond, met de bedoeling dat het zal bijdragen aan de toevoer van water ten behoeve van de komende padieinzaai. Dit is een van de belangrijke “snelle” maatregelen om de aanvoer van water in de Nanniezwamp onder de huidige situatie van aanhoudende droogte te optimaliseren. De opdracht om de Nanniekreek op schonen komt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Ondertussen is de zwamp excavator in het gebied gearriveerd en is men begonnen met de werkzaamheden. 

Foto: Op diverse plekken in Nickerie is men reeds begonnen met het omploegen van padiearealen. Het wachten is op de toevoer van water voor de verdere grondbewerking ten behoeve van de inzaai.

Door de aanhoudende droogte van de afgelopen periode is het waterpeil in de Nanniezwam flink gedaald. De Nanniezwamp is een belangrijke bron van irrigatiewater ten behoeve van de rijstsector. Een andere belangrijke bron van watertoevoer is het pompgemaal te Wakay. De inschatting is dat twee van de vier in werking zijnde pompen te Wakay niet in voldoende mate zullen kunnen voorzien in de behoefte aan irrigatiewater ten behoeve van de komende padieinzaai. Het laten draaien van de pompen te Wakay brengt bovendien niet onaanzienlijke kosten met zich mee, vanwege het brandstofgebruik. De verwachting is dat met het opschonen van de Nanniekreeg er voldoende water beschikbaar zal zijn ten behoeve van de padieinzaai. 

De periode van komende padieinzaai begint op 1 november en duurt tot eind december. Ondertussen loopt de padieoogst ten einde, en is men op verschillende plekken al begonnen met het omploegen van padiearealen. Het wachten is op de aanvoer van water voor de verdere grondbewerking. Gelet op de berichten van de Meteorologische Dienst is er niet veel hoop dat het gauw weer gaat regenen, maar elk beetje regen dat valt zal een grote zegen zijn voor de boeren. De aanhoudende droogte van de voorbije periode, gepaard gaande met hoge temperaturen heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de slechte kwaliteit van de laatste padieoogst. 

(Foto top: De zwampexcavator in de Nanniezwamp bezig met opschoningswerkzaamheden van de Nanniekreek.)

SS

error: Kopiëren mag niet!