Minderjarige kinderen in gezin te Boonackerpolder, Nickerie, ziek door rook brandend padiekaf

De  districtscommissaris van Nickerie heeft onlangs opgeroepen om het dumpen en verbranden van padiekaf langs wegen te stoppen, vanwege de ernstige gevolgen voor de volksgezondheid die het dumpen met zich mee kan brengen.

Bezorgde moeder

Aan de Punjabweg te Boonackerpolder in het district Nickerie is een moeder van minderjarige kinderen geconfronteerd met een zorgwekkende situatie. Haar kinderen zijn door rook van padiekaf verbranding ziek geworden. Hierdoor moest ze de kinderen met spoed brengen voor de nodige medische verzorging. De moeder geeft aan de redactie van Dagblad Suriname te kennen, dat het een buurman is die het kaf in brand heeft gestoken. Alhoewel de brandweer het vuur heeft geblust ziet de moeder toch weer rookvorming.

Het verbranden van padiekaf in de open lucht produceert schadelijke gassen en deeltjes, zoals koolstofdioxide, koolstofmonoxide, stikstofoxiden, zwaveldioxide en fijnstof. Blootstelling aan deze verontreinigende stoffen kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoesten, piepende ademhaling en verergering van ademhalingsproblemen zoals astma en chronische bronchitis. Verder kan deze ook zorgen voor oogirritatie, Hart- en vaatziekten en verminderde longfunctie, verhoogd risico op luchtweginfecties: De luchtverontreinigende stoffen die vrijkomen bij het verbranden van padiekaf kunnen de weerstand van het lichaam tegen infecties verlagen, waardoor het risico op luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep en longontsteking toeneemt.

Oproep om geen padiekaf langs openbare wegen te dumpen en te verbranden

Om deze gevaren te verminderen, is het belangrijk om het afval correct te scheiden en te recyclen, en om de juiste afvalverwijdering kanalen te gebruiken. De Nickeriaanse gemeenschap wordt opgeroepen door de dienstdoende instanties om bewust te zijn bij het dumpen van padiekaf langs de openbare wegen.

error: Kopiëren mag niet!