DNA-lid Edwards maakt gewag van 400 hectare grond voor Mennonieten

Het Assembleelid Iona Edwards (NDP) heeft maandag in de Nationale Assemblee gewag gemaakt van een recent uitgegeven bereidverklaring tot uitgifte van 400 heactare grond aan Agriculture Reinland N.V.  Het gaat om een stuk land ten westen van de Coppenamerivier en aan de noordzijde van de weg naar West Suriname. Ze vermoedt sterk dat het hier om grond gaat in het kader van het zogeheten Mennonieten project.

De parlementariër wil van de regering weten of dit klopt en vraagt om onmiddellijke intrekking van de bereidverklaring. Edwards zegt dat de regering tot nu toe erg geheimzinnig doet over de komst van Mennonieten naar Suriname. Op eerder gestelde vragen waar het pilot-project van de Mennonieten zal worden uitgevoerd, heeft de regering tot nu toe geen duidelijkheid gegeven. Ze vraagt zich af of de recente uitgegeven bereidverklaring van 400 hectare grond bedoeld is voor het Mennonieten project.

Uit stukken die ze heeft blijkt, dat Agriculture Reinland N.V, op wiens naam de bereidverklaring tot uitgifte van 400 hectare grond staat, op 10 juli 2023 is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF. De bereidverklaring is twee maanden later uitgegeven.

Terra Invest Suriname & Guyana

Edwards zegt dat de regering eerder gezegd heeft geen grond te zullen uitgeven ten behoeve van de Mennonieten. Uit de bereidverklaring blijkt dat de grondaanvraag gedaan is door Terra Invest Suriname & Guyana N.V, als wettelijke vertegenwoordiger van Agriculture Reinland N.V., gevestigd in het district Saramacca. 

Van Terra Invest Suriname & Guyana is bekend dat zij “het bedrijf is dat staat achter de plannen om 30.000 hectare grond aan te werven voor ongeveer 1.000 mennonieten gezinnen in Suriname”, zo staat in een publicatie van 3 oktober jongstleden van Mongabay, een non-profit nieuwsportaal voor natuurbehoud en -bescherming.

Iona Edwards zegt dat de regering het eerder hadover een pilotproject van drie jaar met 50 mennonieten gezinnen. Ze gelooft niet dat deze gezinnen na verloop van het pilotproject terug zullen worden gestuurd.  Edwards laat opnieuw een waarschuwend geluid horen. Terwijl inheemsen en tribale volken zoveel jaren moeten wachten op grond en geen millimeter krijgen toegewezen, wordt aan derden in een mum van tijd grond toegewezen.

“Jullie roven onze gronden”, zei Edwards doelend op de regering. Het Assembleelid praat over de ongerepte natuur en vraagt zich af “wat deze mensen allemaal met onze gronden in het binnenland zullen doen”. “Regering, ik waarschuw u. U moet mijn mensen niet doodschieten en opsluiten, wanneer ze straks deze “drey ai” niet meer aankunnen!”, aldus de opnieuw waarschuwende woorden van Edwards.

SS

error: Kopiëren mag niet!