Aardbeving bij de verkiezingen in Polen

DOOR DUNCAN MIL
October 16, 2023 – Ondanks het behalen van de meeste stemmen heeft de zittende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Polen haar verkiezingsmeerderheid verloren, en de Burgercoalitie van Donald Tusk zal waarschijnlijk een coalitie vormen.

Volgens een exitpoll van Ipsos stevent PiS af op 198 zetels in de Sejm (het lagerhuis) met 460 zetels, maar zal niet voldoen aan de 231 die nodig zijn voor een meerderheid.

Verkiezingsfunctionarissen zeiden dat de opkomst 72,9% bedroeg, het hoogste sinds de val van het communisme. Het vorige record was 62,7% in 1989.

Na het stemaandeel van 36,8% van PiS staat de centristische Civic Coalition (KO) op de tweede plaats met 31,6% en zal waarschijnlijk 161 zetels veiligstellen.

President Andrzej Duda zal in eerste instantie de grootste partij – de rechtse, populistische PiS – vragen een regering te vormen.

Volgens schattingen van Ipsos zullen KO, Third Way (met 57 zetels) en The Left (30 zetels) echter samen 248 zetels hebben. Dat zou hen in staat stellen een regering te vormen.

Ipsos hield de exitpoll bij 900 willekeurig geselecteerde stembureaus met een steekproef van ongeveer 90.000 mensen, veel belangrijker dan gemiddelde opiniepeilingen.

error: Kopiëren mag niet!