Chili: grootste Palestijnse toevluchtsoord buiten de Arabische grens

Chili herbergt ongeveer 500.000 Palestijnen, waardoor het een belangrijk knooppunt buiten de Arabische wereld is. Deze gemeenschap begon vijf generaties geleden.

Mensen vluchtten voor de Ottomaanse en later Israëlische overheersing. Tegenwoordig dragen ze op veel gebieden actief bij aan de Chileense samenleving. Onlangs hielden ze bijeenkomsten om Palestina te steunen tijdens aanhoudende conflicten.

Waarom kiezen voor Chili?

Niemand weet precies waarom zoveel Palestijnen voor Chili kozen. Hun migratie begon aan het einde van de 19e eeuw. Aanvankelijk landden ze in Argentinië, maar vonden betere kansen in Chili. Na verloop van tijd werden ze gerespecteerde handelaars en breidden ze zich uit naar de textielsector. Ze richtten ook sportclubs op zoals Palestino in Santiago.

Sterke banden met het thuisland

Hun emotionele band met Palestina is sterk. Belangrijke gebeurtenissen, zoals de Israëlische bezettingen van 1948 en 1967, spelen een rol. Deze gebeurtenissen leidden tot de vernietiging van dorpen en massale migraties. Nadia Garib Musa, een Chileens-Palestijnse psychiater, benadrukte dit.

Uitdagingen

Nadia Garib Musa moest in 1967 haar geboorteplaats Jaffa verlaten. Ze verhuisde naar Chili, waar ze al familie had. Het leven in Chili was gastvrij, maar haar overgebleven familie wordt geconfronteerd met reisproblemen als gevolg van Israëlische controles.

Het standpunt van Chili

Experts zeggen dat Chili de oprichting van Israël in 1948 steunde, naast de VS en de Sovjet-Unie. Het land steunt echter ook een tweestatenoplossing en verzet zich tegen aanvallen op burgers. Kamal Cumsille, een Chileense academicus, merkt op dat de emotionele banden met het Midden-Oosten blijven bestaan.

Toekomstblik

De toekomst blijft onduidelijk vanwege de recente escalaties van conflicten. “Verandering is nodig, vooral na herhaalde Israëlische aanvallen in Gaza”, zei Cumsille. Het recente Palestijnse verzet zou een keerpunt kunnen zijn.

De ervaring van deze gemeenschap in Chili biedt waardevolle inzichten. Het helpt ons de complexiteit van migratie, integratie en mondiale conflicten te begrijpen.

error: Kopiëren mag niet!