VES: “Zonder anti-corruptieprogramma, geen zetels”

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt dat anti-corruptiebeleid één van de hoogste speerpunten dient te zijn bij de komende verkiezingen. Met de slogan  “Zonder anti-corrruptieprogramma, geen zetels”, roept ze kiezers op om bewust te stemmen. De economistenvereniging zegt dat het uitblijven van de aanpak van de corruptie en “juist het corruptie faciliterend beleid haar zorgen baart aan de vooravond van de instroom van Oil- & Gas dollars. 

Indien er geen dichtgetimmerde en functionerende anti-corruptie wet- en regelgeving is, en geen zware sancties komen tegen corruptieplegers, zullen de oliedollars aan onze neus voorbij gaan”. Ervaring uit andere landen leert dat een aantal mensen miljardairs zal worden en een groot deel van de samenleving zal in armoede leven en sterven, zo schrijft de VES in haar jongste digitale maandblad “Inzicht”.

Anti-corruptie beleid is volgens de VES lippendienst van politici. Verwezen wordt naar diverse corruptieschandalen tijdens de vorige regering, ondanks dat de toenmalige president Bouterse gezegd heeft dat er een “kruistocht tegen corruptie”zou worden gevoerd. Huidig president Santokhi heeft tijdens de verkiezingscampagne beterschap beloofd. De werkelijkheid is echter anders. De samenleving wordt wekelijks geconfronteerd met dezelfde corruptieve verschijnselen als onder twee regeringen Bouterse.

Hieruit blijkt dat politici aan de macht, ongeacht uit welk kamp, weinig waarde hechten aan het oplossen van corruptiezaken en het implementeren van anti-corruptiebeleid en de schuldigen te straffen. 

“Corruptie is het gif in de kransslagader van de samenleving”

De VES vindt dit zorgelijk, omdat corruptie het gif is in de kransslagader van de samenleving. Het zorgt niet voor een evenwichtige duurzame economische ontwikkeling met benutting van de talenten en bescherming van de zwakkeren. Integendeel zorgt het voor achteruitgang en vergroot de armoede. De kloof tussen een grote groep “(kans)armen” en een kleine groep “rijken” wordt alsmaar groter, wat leidt tot een onethische tweedeling van de samenleving, aldus de VES.

SS

error: Kopiëren mag niet!