Collectieve “moord”

Israël en Hamas zijn betrokken bij de ergste uitbarsting van geweld in decennia, die zaterdag al meer dan 3.000 levens heeft geëist en waarschijnlijk nog veel meer zal eisen. De gewapende vleugel van de Palestijnse groepering Hamas lanceerde begin 7 oktober een massale, complexe en goed gecoördineerde aanval op Israël vanuit het gebied dat zij in Gaza controleert. Dit is de meest verwoestende aanval die Israël in tientallen jaren heeft ondergaan.

Israël heeft op 8 oktober officieel de oorlog aan Hamas verklaard, en dit is gebeurd na de belofte van extra steun aan Israël door de regering-Biden en de aankondiging van de verplaatsing van verschillende Amerikaanse oorlogsschepen en vliegtuigsquadrons naar het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Verschillende landen, waaronder Egypte en Jordanië, hebben zich vrijwillig aangeboden om te proberen de situatie diplomatiek op te lossen. Er zijn zorgen dat een grondinvasie in de Gazastrook op handen is, wat tot aanzienlijk meer geweld en doden zou leiden.

VN-functionarissen hebben gewaarschuwd dat een evacuatie, inclusief VN-personeel en mensen die onderdak zoeken in VN-faciliteiten, “verwoestende humanitaire gevolgen” met zich mee zou brengen.

De internationale gemeenschap heeft grotendeels gefaald in het vinden van een politieke oplossing voor de crisis, en dit zal waarschijnlijk leiden tot een lange en bloedige strijd met aanzienlijke verliezen aan beide zijden.

De Palestijnen weigeren hun huizen te verlaten ondanks het bevel van het Israëlische leger om binnen 24 uur te evacueren.

Veel mensen weigeren te vertrekken uit angst voor een herhaling van de Nakba in 1948.

Meer dan 700.000 Palestijnen werden in 1948 in ballingschap gestuurd en zij en hun nakomelingen mochten nooit meer terugkeren. Veel van deze Palestijnse families belandden in Gaza en de opdracht om te vertrekken brengt historische herinneringen terug aan de etnische zuivering van 1948. 

De hulporganisatie van de Verenigde Naties, het Works Agency (UNRWA), meldt dat ze momenteel niet in staat is om mensen te helpen in hun schuilplaatsen, aangezien ze hun capaciteit hebben bereikt. 

Palestina’s ministerie van Volksgezondheid verklaarde dat het dodental op vrijdag om 16.00 uur lokale tijd 1.799 bedroeg, waaronder 583 kinderen en 351 vrouwen. Het ministerie meldde dat nog eens 7.388 burgers gewond zijn geraakt, waarvan 1.901 kinderen.

De Verenigde Naties roept op om de evacuatie order in te trekken.

De Palestijnen geloven dat deze bevelen onderdeel uitmaken van een plan om hen naar het zuiden te verplaatsen en uiteindelijk Gaza te verlaten.

De Egyptische Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei zegt dat dit deel uitmaakt van de “Deal van de Eeuw” van Trump om de Palestijnse kwestie op te lossen.

Pro-Palestijnse protesten worden wereldwijd gehouden.

error: Kopiëren mag niet!