Museumnacht 2023 betovert opnieuw het publiek

Afgelopen zaterdag kwam de stad tot leven met de langverwachte terugkeer van de Museumnacht, na enkele jaren van afwezigheid door de Covid-pandemie. Een ruime verzameling van twaalf musea openden hun deuren tijdens de nacht van 14 oktober, waardoor bezoekers de kans kregen om historische verhalen en iconische figuren op een unieke manier te ervaren. De terugkeer van de Museumnacht trok nieuwsgierige burgers aan, op zoek naar een cultureel avontuur.

Het programma en de busroutes werden online verspreid, waardoor bezoekers vooraf hun eigen route konden inplannen en zo het maximale uit de nacht konden halen. Het thema van dit jaar, “Hoe wij hier ook samen kwamen,” weefde een betekenisvolle draad door de verschillende musea en hun exposities.

Hoewel de Museumnacht enthousiaste reacties ontving, waren er geluiden van anderen die aangeven dat één avond niet genoeg is. Sommigen verlangen naar meer avonden om volledig te genieten van de rijkdom van de tentoongestelde kunst en geschiedenis. Deze stemmen benadrukken de groeiende vraag naar toegankelijke culturele evenementen.

Deelnemende musea, waaronderHet Surinaamsch Rumhuis, Het Surinaams Museum, Readytex art gallery, Koto Museum, Numismatisch Museum, Clevia Park, Surinaams Legermuseum, Lalla Rookh Museum, G-Artblok en het verhalen museum te Frederiksdorp, brachten diverse perspectieven op de Surinaamse geschiedenis en kunst naar voren. Helaas ontbrak Villa Zapakara dit jaar, wat volgens hun verklaring te wijten was aan organisatorische redenen. Desondanks leek de algehele consensus onder bezoekers te zijn dat de Museumnacht 2023 een geslaagde en verrijkende ervaring was, met enkele organisatorische verbeterpunten. 

SD

error: Kopiëren mag niet!