Hagel, zware regenval en rukwinden op Zanderij

Afgelopen donderdagmiddag werden de bewoners van Zanderij in Para verrast door een regen van hagel. Verschillende personen hebben beelden hiervan op social media geplaatst. Velen die dit nog nooit hebben meegemaakt konden hun ogen niet geloven. “Er valt ijs in Suriname, straks sneeuwt het nog ook”, merkte iemand op. Sommige vragen zich af hoe dat eigenlijk mogelijk is, terwijl er momenteel sprake is van een extreme hitte in Suriname, waarbij de temperatuur wel oploopt tot 38°C.

Hagel komt ook voor tijdens de zomer

Hagel komt niet alleen voor in de winterperiode, maar ook vaak genoeg tijdens de zomer (warmste seizoen). Volgens een Nederlandse weerman is voor hagel, kou nodig. Hij legt daarbij uit, dat het hoog in de lucht tijdens de zomer, ook heel koud is. Ijs kan dus altijd ontstaan, maar als er onweer in de lucht hangt, is die kans een stuk groter.

In een regenwolk stroomt lucht in cirkeltjes: koude lucht stroomt omlaag en warme lucht stijgt op. Hagelstenen ontstaan bovenin de wolk, waar het het koudst is. Van daaruit nemen luchtstromen ze weer mee naar beneden. Lager in de wolk aangekomen, is het een stuk warmer en smelten de hagelstenen een beetje. Ondertussen neemt warme lucht ze weer mee omhoog. Terug in de vrieskou, klonteren ze samen en vriezen ze aan elkaar vast. Zo worden de hagelstenen een stuk groter. Vervolgens blijven ze heen en weer bewegen in de wolk tot ze te zwaar worden en naar beneden komen. Zo legt de weerman uit.

Zware regenval en rukwinden

Het dorpshoofd van Hollandse Kamp, Sergio Jubithana, geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat de bewoners ook geconfronteerd zijn met zware regenval en rukwinden. Daarbij zijn drie huizen in het dorp beschadigd geraakt. Op een van de huizen was een boom gevallen. Donderdagavond hadden de bewoners ook geen stroom.

Geen nieuw verschijnsel in Suriname

Hagel is eigenlijk geen nieuw verschijnsel in Suriname. In 2014 en 2016 is ook melding hiervan gemaakt. Tot dusver heeft hagel geen langdurige of verwoestende gevolgen gehad in Suriname. Toch valt op te merken dat hagel, in alle vormen en groottes kan voorkomen en dus wel gevaarlijk kan zijn. De grootte van hagelstenen hangt van de weersituatie af. Bij gewone (onweers)buien kunnen zich hagelstenen vormen van 1-2 centimeter. Grote hagelstenen ontstaan in gigantische onweerswolken die soms tot meer dan 10 kilometer hoogte uitgroeien en waarin krachtige op- en neerwaartse luchtstromingen voorkomen. Hagelstenen kunnen dan (meer dan) 5 centimeter groot worden. Deze buien kunnen gepaard gaan met valwinden, windstoten of windhozen (wervelwinden).
SK

error: Kopiëren mag niet!