Zonsverduistering vanmiddag waar te nemen in Suriname 

Er zal vanmiddag, zaterdag 14 oktober. een zonsverduistering zichtbaar zijn in Suriname en de regio. Over het westen van de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Colombia, Brazilië is de zonsverduistering in volle omvang te zien. Maar, ook Suriname zal deelgenoot zijn van dit astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt.

De zonsverduistering zal beginnen rond 14:38 uur. Het maximum wordt bereikt op 16:12 uur en eindigt rond 17:32 uur. De zon zal in Suriname bij het maximum voor 67.7% bedekt zijn. Af en toe schuift de maan voor de zon langs en wordt de heldere zonneschijf gedeeltelijk of totaal afgedekt. Dit wordt een zonsverduistering, ook wel zoneclips, genoemd. Het is iets wat direct opvalt in de hemel en erg populair onder mensen.

Zo kan bijvoorbeeld heel goed de lichtkrans om de zon door een telescoop gezien worden. Voor astronomen biedt dit dus een unieke kans. Deze lichtkransen bevatten vaak zichtbare zonnevlammen. Er zijn verschillende soorten zonsverduisteringen, deze worden onderverdeeld in vier verschillende typen: totaal, ringvormig, hybride en gedeeltelijk. Vandaag zal er sprake zijn van een “ringvormige” of “annulaire zonsverduistering”. De zon is gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan – de zon vormt een lichtgevende rand om de maan. 

In de afgelopen eeuwen werd verondersteld dat zonsverduisteringen invloed zouden hebben op het weer. De duur van een zonsverduistering zou verband houden met de duur van het regenseizoen. Ook het tijdstip van de verduistering zou van belang zijn. Tegenwoordig weet men dat dit onjuist is. Maar, er zijn genoeg redenen om zelf zoiets bijzonders te kunnen zien.

error: Kopiëren mag niet!