Israël beveelt inwoners van Gaza te evacueren

Israël heeft 1,1 miljoen inwoners in het noorden van de Gazastrook opdracht gegeven naar het zuiden te trekken terwijl het zich voorbereidt op een grondoffensief in Gaza-stad.
Vooral Gaza-stad en het vluchtelingenkamp Jabalia zijn dichtbevolkte centra, en Israëlische luchtaanvallen hebben duizenden mensen al gedwongen hun huizen te ontvluchten. De VN heeft gewaarschuwd dat zij het onmogelijk acht dat een dergelijke beweging kan plaatsvinden zonder ernstige humanitaire gevolgen.
Israël zegt echter dat Hamas zich opzettelijk heeft ingebed onder de algemene bevolking, waar burgerslachtoffers onvermijdelijk zouden zijn tenzij ze vertrekken.

De zeven dagen durende strijd tussen Israël en Hamas heeft geleid tot 3.099 doden, waaronder 1.799 Palestijnen en 1.300 Israëli’s. Er zijn ook duizenden gewonden. Deze strijd begon nadat Hamas een aanval op Israël lanceerde en Israël reageerde met luchtaanvallen op Gaza. De regio kent een lange geschiedenis van territoriale geschillen tussen Israëli’s en Palestijnen, waarbij beide partijen het land opeisen vanwege historische en religieuze redenen. Hamas heeft de macht overgenomen in Gaza en streeft naar soevereiniteit over het gebied. Het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft regelmatig geleid tot periodes van conflicten en spanningen, met eerdere veldslagen in 2008, 2009, 2012, 2014, 2018 en 2019. Het conflict heeft zijn wortels in de historische context van de verdeling van Palestina door de VN in 1947, wat leidde tot de Eerste Arabisch-Israëlische Oorlog in 1948 en vele andere conflicten sindsdien. Israëlische functionarissen zijn bezorgd over mogelijke escalatie en de betrokkenheid van andere groepen zoals Hezbollah.

error: Kopiëren mag niet!