Schaduwoorlogen in het Midden-Oosten

De gedurfde aanval op Israël door de Palestijnse militante groepering Hamas heeft de focus van de wereld op een schaduwoorlog tussen Iran en Israël, die het Midden-Oosten decennialang heeft bepaald, hernieuwd.

De schaduwoorlog “is erop gericht Israël te vernietigen en uit het bestaan te bannen”, zegt Abdul Majeed Awad, hoofd van Hamas’ bureau voor politieke en mediarelaties in Libanon.

Iran valt Israël aan vanuit het noorden via Hezbollah in Libanon en vanuit het noordoosten via Iraanse en Hezbollah-strijders langs de Syrische grens. Tussen 2019 en 2021 verschoof het conflict tussen Israël en Iran naar zee met aanvallen op maar liefst twintig schepen met Iraanse olie of wapens in de Perzische Golf, de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Teheran heeft gewerkt aan het versterken van de banden met Palestijnse militante groeperingen en heeft zichzelf afgeschilderd als de kampioen van de Palestijnse zaak, terwijl Arabische staten, waaronder Saoedi-Arabië, stappen hebben gezet om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Het sjiitische Iran heeft in Gaza al een proxy in de Palestijnse Islamitische Jihad [PIJ], een kleinere militante groepering die soms met Hamas concurreert en soms naast Hamas vecht.

Israël heeft geschat dat de PIJ en Hamas 100 miljoen dollar per jaar ontvangen van Iran.

Het doel van Iran bij het opbouwen van groepen als Hamas en PIJ in Gaza, Hezbollah in Libanon en diverse sjiitische milities in Syrië is het “vernietigen van de staat Israël… we moeten ons afvragen of de oorlog die Hamas is begonnen het begin is van een veelvoudig conflict.” frontale aanval”, zegt Avi Melamed, een voormalige Israëlische inlichtingenfunctionaris.

error: Kopiëren mag niet!