VMS-huisartsen schrijven brandbrief naar SZF

De sectie huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft dinsdagavond op een ledenvergadering besloten een brandbrief te schrijven naar het Staatsziekenfonds (SZF) in de kwestie van “chronische” late uitbetaling van de maandelijkse vergoedingen.

Aan de zorgverzekeraar wordt in de brief erop gewezen, dat indien voor deze maand (oktober) uiterlijk de 29e de maandelijkse vergoedingen voor alle huisartsen niet zichtbaar zijn overgemaakt, de huisartsen op 2 november in beraad zullen gaan. Tijdens dit beraad zal besloten worden over verder te ondernemen stappen. 

Huisartsen zijn het echt beu dat in de afgelopen 9 maanden hun vergoedingen voor verleende diensten steeds een week later en soms zelfs langer door het SZF worden overgemaakt. Volgens overeenkomst moet de zorgverzekeraar uiterlijk de laatste week van de maand de uitbetaling verrichten. 

De steeds weer late uitbetaling brengt de bedrijfsvoering van de huisartsenpraktijk in ernstige problemen, omdat er vaste lasten lopen, zoals personeelskosten en de kosten van nutsvoorzieningen en andere bedrijfskosten. Die moeten allemaal tijdig betaald worden, “en de banken houden er geen rekening mee of het SZF wel of nog niet voor je heeft gestort”, aldus een zeer gebelgde arts tegenover Dagblad Suriname.

In de brandbrief naar het SZF wordt bij de zorgverzekeraar erop aangedrongen zijn huiswerk goed en tijdig te verrichten opdat de huisartsen voortaan tijdig over hun maandelijkse vergoedingen kunnen beschikken. De huisartsen willen ook uitbetaling van tegoeden, zijnde het verschil tussen het oude- en het nieuwe huisartsentarief. Het gaat om tegoeden vanaf januari dit jaar.

Tijdens de ledenvergadering dinsdagavond hebben de huisartsen aangegeven dat zij als gegoede en verantwoordelijke burgers hun werk in alle rust willen verrichten. “Maar het kan niet zo zijn, dat terwijl een ieder in het land hun salarissen reeds heeft ontvangen, wij pas in de eerste week van de volgende maand ons honorarium uitbetaald krijgen. Wij willen geen actie voeren, maar men moet ons niet daartoe drijven”, aldus een geïrriteerde huisarts tegenover de redactie van Dagblad Suriname. 

SS

error: Kopiëren mag niet!