Wereldmeisjesdag: “Elk meisje verdient gelijke kansen, respect en vrijheid”

Wereldmeisjesdag is een internationale dag met aandacht voor de positie van meisjes. Deze dag is door de Verenigde Naties ingesteld en werd voor het eerst gehouden op 11 oktober 2012. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de kansen voor meisjes en om de bewustwording van de genderongelijkheid te vergroten, die meisjes wereldwijd ervaren vanwege hun geslacht. 

De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor in gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

In Suriname is niet iedereen bekend met Wereldmeisjesdag. “Is dat iets nieuws? Daar heb ik nooit van gehoord”, geven sommigen aan. Toch wordt Wereldmeisjesdag ieder jaar ook in Suriname herdacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, met name het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA), heeft vorig jaar bijvoorbeeld diverse bewustwordingsactiviteiten gehouden in verschillende districten met als doel om meer bekendheid te geven aan Wereldmeisjesdag en om aandacht te vragen voor de problemen waarmee meisjes wereldwijd te kampen hebben. Het is vooralsnog niet bekend of er ook activiteiten dit jaar zijn georganiseerd.

De afdeling Bureau Rechten van het Kind van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), heeft woensdag ook aandacht aan deze dag besteed met een berichtje op haar Facebookpagina. Een deel uit het bericht luidt als volgt: “Laten we samen werken aan een wereld waarin elk meisje haar volledige potentieel kan bereiken, vrij van discriminatie en geweld. Laten we meisjes aanmoedigen om hun dromen na te jagen, hun stem te laten horen en te streven naar gelijkheid in alle aspecten van het leven. Vandaag en elke dag staan we zij aan zij met meisjes overal ter wereld. Elk meisje verdient gelijke kansen, respect en vrijheid. Samen kunnen we een wereld creëren waarin meisjes kunnen stralen en waarin hun rechten en waardigheid altijd worden gerespecteerd.”

In Suriname zouden er tal van problemen zijn waarmee meisjes te kampen hebben. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2020 blijkt dat de “national pregnancy rate” van Suriname 13.8% is. Andere onderzoeken hebben uitgewezen, dat in Suriname ook sprake is van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en geweld. Ook bestaat de assumptie dat meisjes in Suriname genderongelijkheden ervaren en slachtoffer worden van genderstereotyperingen.
SK

error: Kopiëren mag niet!