Op 29 december 2012 heeft de voorzitter van de BVD zijn 13.000 leden alvast overgeleverd aan de voorzitter van de NDP. Voorzitter Dilip Sardjoe heeft zichzelf met deze handeling nu al veilig gesteld. De andere politieke leiders hebben hun onverantwoorde uitspraken laten vastleggen; zodoende hebben zij ook al een garantie voor een veilige plaats. Laatstelijk hebben deskundigen de veelbesproken en belangrijke Idos-peiling in Paramaribo voorbereid en ook al uitgevoerd. Het resultaat heeft vrijwel alle politieke partijen daadwerkelijk wakker geschud. De VHP bespreekt nu al haar samenwerking met het NF, terwijl de PVF ook alvast zijn voorzitter laat leunen tegen de NDP. Wat gebeurt er nu binnen de KTPI? Met hun ‘Opo Yari’- bijeenkomst hebben zij voor de leden een leuke avond gehouden.
Velen hebben dit klinkende signaal niet verwacht met het gevolg dat er allerlei berekeningen werden en worden gemaakt. Geen nood, de deskundigen zijn wakker geschud. Ze wachten op de naderende tijd, dicht bij de datum van de verkiezingen. Zij hebben zeker ook wel hartkloppingen gehad, maar ze hebben niet stil gezeten. Vele vragen worden gesteld, weer anderen maken zich helemaal geen zorgen. Deze laatste groep hecht helemaal geen waarde en geloof aan het Idos-verslag. De echte politieke leiders krijgen er wel kippenvel van. Uitspraken van critici en analytici werden met een korreltje zout genomen, want het beeld van het veld zegt anders, hoe dan? Ontevredenheid over het beleid op verschillende niveaus stapelt zich op : rancune, corruptie, prijsstijgingen op vrijwel alle niveaus , corruptie met grondzaken, regelarij, reizen, drugstransporten, benzineprijzen, schoolproblemen, gouddeals, samenwerkingsproblemen, reshufflen van ministers.
Behalve de uitspraken op 29 december 2012, hebben politieke leiders nu haast gezet om samenwerkingsverbanden te verstevigen en als prioriteit te behandelen. Zo te zien zijn er reeds lang geleden subtiele en geheime besprekingen voorbereid. Uiteindelijk is de beer geschoten en raak ook. Elke politieke partij hoe klein die ook moge zijn, wil heel dicht bij de pot zitten en meelikken en ook meepikken. Het fuseren en het overlopen van aanhangers zijn zaken die reeds lang gesignaleerd zijn. Wie macht heeft en kracht bezit, staat politiek sterk. De gehele politieke macht komt dan binnen handbereik. Anno 2013 weet de grote achterban dat ook; ze willen niet elke keer voor de gek worden gehouden, dus regelen zij zichzelf voor de aanstaande verkiezingen van 2015. De grote partijen met duizenden aanhangers beginnen ook hun posten veilig te stellen. Anderen beginnen zonder rekening te houden met de arme achterban met hun uitzonderlijke uitspraken. Hoe dan ook, politiek Suriname wordt met de dag spannender en spraakzamer. Ook de lieden die de diaspora aanhangen, kijken uit, want zij willen hier komen en meehelpen het land op te bouwen. Hoe en op welke manier zij dat willen doen, is nog de grote vraag.
Hoewel het resultaat van de Idos-peiling niet in de diepte is bekeken en velen het niet uitvoerig hebben bestudeerd, zijn politieke partijen toch wel inderdaad geschrokken van de reacties van het grote publiek. Velen hebben de rol en betekenis van zo een peiling niet echt begrepen. Feit is wel dat politici die zich dagelijks ermee bezighouden in elk geval hiervan wakker zijn geschrokken.
Wat nog steeds overeind staat is de kwestie van het team van ministers dat nog steeds blijft functioneren ondanks de vele vragen en de vele verwikkelingen. De bevolking kijkt reikhalzend uit naar de wijze waarop dit alles opgelost zal worden. Of worden wij gewoon aan het lijntje gehouden en blijft alles precies zoals het nu al is? Velen zeggen immers dat er niets gaat gebeuren. Alles wordt in de ijskast gestopt. Dat kan ook. En dan kijken wie het durft om Baas de les voor te lezen.