Jason Yeung en Javier Nasibdar ongeslagen kampioenen tijdens Aruba Chess Challenge 2023

Afgelopen zondag heeft de 17-jarige Nationaal Jeugdkampioen schaken Jason Yeung, zijn schaakvaardigheid laten schitteren door ongeslagen kampioen te worden tijdensde Aruba Chess Challenge. In een boeiende laatste ronde versloeg hij zijn tegenstander John van Delden uit de Nederlandse Antillen. Jason Yeung behaalde in totaal 6 punten uit 7 spannende partijen, waarbij hij 5 keer als winnaar uit de bus kwam en 2 keer remise speelde.

Het toernooi, dat voor het laatst in 2019 werd gehouden, verwelkomde zeven getalenteerde schakers uit Suriname. De competitie omvatte drie klassen: U12, U18 en de Open klasse.

Pratul Panchoe,  Demi Kampioen Nationale Kampioenschappen Suriname, won zijn eerste 4 partijen en verloor daarna van respectievelijk van Smeets uitHolland, landgenoot Jason Yeung en Jeison Meza uitEcuador, waardoor hij helaas op de 7de plaats is geëindigd.

In de U18 klasse deelden vijf getalenteerde spelers de eerste plaats met elk 5 punten. Javier Nasibdar en Yash Jankie uit Suriname, Amir Ayubi en Kennard Martinez uit de Nederlandse Antillen, en de Arubaanse Jeshua Mc. Collum. De beslissing kwam tot stand door een betere tiebreak, waarbij Javier Nasibdar en Yash Jankie werden uitgeroepen tot respectievelijk kampioen en semi-kampioen in de U18 klasse. Deze prestatie is indrukwekkend, omdat Javier Nasibdar en Yash Jankie geen enkele partij hebben verloren gedurende het hele toernooi.

Shefali Creebsburg, de enige dame in de U18 klasse, presteerde sterk en eindigde op de 8e plaats met 4.5 punten. Ondanks dat ze in de top van het klassement stond, moest ze op de laatste dag haar enige verlies incasseren. Het gebeurde door een ongelukkige concentratie fout in de partij tegen de latere kampioen, Javier Nasibdar.

Vashist Gajadien en Yuran Nasibdar waren ook constant aanwezig in de top van het U18 klassement, scoorden elk 4 punten en eindigden respectievelijk op de 10e en 12e plaats. Dit benadrukt de intense concurrentie in de U18 klasse, waar elk (bord)punt van groot belang was.

De Surinaamse Schaakbond is trots op deze jonge schakers met hun uitmuntende prestaties. Het is het vermelden waard dat deze getalenteerde schakers op eigen kosten hebben deelgenomen aan dit internationaal toernooi, met enkele ouders als hun reisgezelschap.