GEWELDIGSTE WK OOIT!

Zes landen, verspreid over drie continenten… welkom bij FIFA’s nieuwste gedurfde plan

Het WK van 2030 zal plaatsvinden in zes verschillende landen over drie continenten ter ere van het 100-jarig jubileum van het toernooi. Spanje, Portugal en Marokko zullen de officiële gastheren zijn, maar de eerste drie wedstrijden zullen worden gehouden in Uruguay, Argentinië en Paraguay, als eerbetoon aan de Zuid-Amerikaanse roots van de competitie.

Deze radicale stap is het resultaat van maanden van geheime gesprekken tussen UEFA, de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse voetbalfederaties, die hun voorstel aan de FIFA hebben voorgelegd. Ze hebben hun steun in principe toegezegd om een langdurig en kostbaar biedproces te vermijden, en het plan zal naar verwachting volgend jaar worden goedgekeurd tijdens het FIFA-congres.

Alle zes gastlanden zullen automatisch gekwalificeerd zijn voor het 48-team toernooi, waarbij Zuid-Amerika hun gebruikelijke zes automatische kwalificatieplaatsen en play-offplaatsen zal verminderen.

Spanje, Portugal en Marokko werden al eerder als favorieten genoemd om het toernooi van 2030 te organiseren. Uruguay en Argentinië wilden al sinds 2017 gezamenlijk het eeuwfeest van het WK organiseren, gezien ze de eerste finale in 1930 betwistten en wonnen als gastheren.

Saoedi-Arabië had vorig jaar ook gesprekken gevoerd met Griekenland en Egypte over een gezamenlijk bod, maar heeft nu aangekondigd hun kandidatuur voor 2034 in te dienen in plaats van 2030.

De eerste wedstrijd zal plaatsvinden in 2030 in Montevideo om de historische betekenis van Uruguay als de eerste wereldbekerwinnaars en gastheren te eren, gevolgd door de tweede wedstrijd in Argentinië. De derde wedstrijd wordt in Paraguay gehouden om de rol van het land als geboorteplaats van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie, CONMEBOL, te erkennen. De overige 101 wedstrijden zullen worden gespeeld in Spanje, Portugal en Marokko.

In een opmerkelijke wending zal de openingsceremonie plaatsvinden in Spanje, Portugal of Marokko, ondanks het feit dat de eerste wedstrijd ongeveer 9.000 kilometer verderop in Uruguay zal plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!