8 miljoen Euro restant verdragsmiddelen bestemd voor kapitaalinvesteringen gezondheidssector

Het bedrag van 8 miljoen Euro uit het restant verdragsmiddelen zal besteed worden aan duurzame kapitaalinvesteringen in de gezondheidssector waar de samenleving in totaliteit er voordeel aan heeft. Zo zal geïnvesteerd worden in de aanschaf van een niersteenvegruizer in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), radiologische apparatuur van ziekenhuizen en het opzetten van een radiodiagnostiek netwerk. Dit netwerk, dat onder beheer zal staan van het AZP, zal de communicatie stimuleren tussen de verschillende ziekenhuizen voor wat betreft radiologische onderzoekingen. Radiologen zullen op afstand resultaten van radiologische onderzoeken kunnen beoordelen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat ook ten behoeve van de verloskundige zorg in ‘s Lands Hospitaal belangrijke equipment zal worden aangeschaft. Ook voor het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie zullen investeringen gedaan worden in belangrijke apparatuur. Het micro-biologisch laboratorium  bij het AZP zal ge-upgrade worden. Hetzelfde zal gebeuren met het pathologisch anatomisch laboratorium in het AZP.

Duurzame investeringen

Minister Ramadhin benadrukt dat de 8 miljoen Euro aan verdragsmiddelen niet zal worden gebruikt om achterstallige schulden in de gezondheidssector te betalen. Er is gekozen voor duurzame investeringen. Vorige week zei president Santokhi op een persconferentie, dat de 13 miljoen Euro aan restantmiddelen hoogstwaarschijnlijk nog voor eind van dit jaar van Nederland zal worden ontvangen. Hiervan gaat 8 miljoen Euro naar de gezondheidssector en 5 miljoen Euro zal via de verschillende productiefondsen geïnvesteerd worden in de productiesector.

Volksgezondheid-minister Ramadhin wijst erop dat naast de genoemde duurzame kapitaalinvesteringen een aantal belangrijke projecten in de gezondheidssector lopen. Hij noemt onder meer de upgrade van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), de start binnenkort van de renovatie van de westelijke vleugel van het AZP, de ingebruikneming van een nieuwe operatiekamer , de officiële start deze week van de bouw van het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de opening van het RGD gezondheidscentrum te Wonoredjo. 

Tegelijkertijd moet er volgens de minister ook “gedealed” worden met grotere problemen in de sector, waaronder het garanderen van de continuïteit van bepaalde diensten vanwege het tekort aan financiële middelen. Het inlopen van achterstallige schulden bij leveranciers behoort ook hiertoe.

SS

error: Kopiëren mag niet!