Grasbranden binnen Paramaribo nemen dagelijks toe

“Elke middag staan diverse gebieden met gras in Paramaribo en omgeving in brand. De rook neemt snel hele buurten over en vormt niet alleen een gevaar voor bewoners, maar ook voor verkeersdeelnemers. Stukjes gras die na gebrand te zijn overal rondvliegen vormen voor bromfietsers en fietsers irritante deeltjes, waardoor men makkelijk de controle kan verliezen met alle nare gevolgen van dien”, zegt Cleopatra, die dit elke middag vanuit haar balkon waarneemt, aan de redactie van Dagblad Suriname.

Oorzaken grasbranden

Er zijn diverse manieren waarop grasranden kunnen ontstaan. Sigaretten zijn er een van. Slecht gedoofde sigaretten die op droog gras vallen, hebben een grote kans om een grasbrand te veroorzaken. Zelfs sigaretten die uit een autoraam worden gegooid kunnen brand veroorzaken. Veel wegen lopen door of in de buurt van grasland en naast bermen, deze kunnen in droge en warme periodes gemakkelijk in brand vliegen door een simpele sigaret. 

Een veel voorkomende oorzaak die onbekend is bij velen, doch zorgdraagt voor veel brandjes, zijn flessen. Glas dat langs bermen achterblijft, kan immers ook brand veroorzaken. De felle zon kan via het glas van een fles brand veroorzaken.

Nadelen rookvorming

Voor de rest kunnen de grasbranden door de rookvorming ertoe leiden dat zieke burgers nog zieker worden. 

De exacte cijfers van aantallen grasbranden zijn nog onbekend. Als er daadwerkelijk een stijging is, zoals aangegeven door burgers, dan moet dat nog door het Korps Brandweer Suriname bevestigd worden. Na gesprekken met individuele brandweerlieden blijkt wel dat er regelmatig uitgereden wordt om grasbranden te blussen.

error: Kopiëren mag niet!