Politieke partijen beperken persvrijheid en ondermijnen een vrije pers

Politieke partijen dulden geen vrije zelfstandige pers en wensen het liefst helemaal geen vrije pers. Deze partijen, die pretenderen democratisch te zijn en vrijheid voor burgers te willen, hekelen de aanwezigheid van een vrije pers. 

Wat zij doen is journalisten bij de pers weglokken door hen hogere lonen aan te bieden en hen vervolgens in dienst te nemen als ambtenaren. Deze mensen worden dan weggestopt en fungeren vervolgens als voorlichters. Zij worden “zijn stem” genoemd. De mensen die dit doen, zijn van nature geen persmensen, maar eerder individuen die destijds op zoek waren naar een baan. Ze kunnen hen niet kwalijk worden genomen, omdat zij gewoon brood op tafel willen hebben.

Politieke partijen proberen de berichtgeving over hun activiteiten en standpunten te beïnvloeden door journalisten aan te trekken en weg te halen bij de pers. Door hogere lonen aan te bieden, kunnen partijen ervoor zorgen dat er meer sympathieke of positieve berichtgeving komt en zelfs invloed uitoefenen op welke verhalen wel of niet worden gepubliceerd.

Het aantrekken van bekende journalisten kan politieke partijen helpen hun imago te versterken en meer geloofwaardigheid te geven aan hun standpunten en acties. Journalisten kunnen waardevolle contacten hebben in de media-industrie en kunnen een partij helpen bij het verspreiden van hun boodschap en het vergroten van hun bereik.

Het aanbieden van hogere salarissen aan medewerkers kan worden gezien als een manier om loyaliteit en betrokkenheid bij de partij te versterken. Door aantrekkelijke lonen aan te bieden, hopen partijen dat hun medewerkers meer geneigd zullen zijn om te blijven en zich volledig te committeren aan de doelen van de partij.

In ons eigen land hebben we gezien dat alle regeringen dit doen, ook de huidige regering.

Een land zonder vrije pers wordt vaak beschreven als een land , waarin de mediakanalen worden gecontroleerd, gecensureerd of gemanipuleerd door de overheid of andere machthebbers. Het gebrek aan persvrijheid heeft meestal ernstige gevolgen voor de democratie, de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.

Het ontbreken van persvrijheid heeft ernstige gevolgen voor de openbaarheid van bestuur, de transparantie van overheidsbeleid, de bescherming van mensenrechten en de algemene democratische waarden van een land.

Als de vrije pers wegvalt of wordt beperkt, kunnen machthebbers hun gang gaan en is er geen controle meer mogelijk.

De grootste vijand van de pers zijn politieke leiders in het land, die door manipulatie en omkoping hun eigenbelang nastreven, in plaats van het belang van de burgers.

We hebben gezien dat dit ook kan leiden tot meer armoede en de opkomst van kleine elitaire groepen die de macht uitoefenen.

error: Kopiëren mag niet!