Bonden bij OW blijven elkaar bestrijden

De bonden bij het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn af en aan elkaar aan het bestrijden. Sinds de oprichting van twee nieuwe bonden onder leiding van Donovan Grep lijkt het tij te zijn gekeerd. Grep, die uit het kamp van de VHP komt, is voorzitter van de Algemene Werknemersorganisatie van het ministerie van Openbare Werken (AWOW) en de Bond Personeel Openbaar Groen en Afval (BPOGA).

Bij het aantreden van minister Riad Nurmohamed in juli 2020, had juist de Werknemers Organisatie Openbare Werken (WOOW) onder leiding van Michael Salons het voor het zeggen. Hij heeft destijds het leven van minister Nurmohamed aardig moeilijk gemaakt. 

Het ministerie werd meerdere malen lam gelegd. Inmiddels zijn de twee door Grep aangestuurde bonden in opmars. Grep roept zijn leden op om niet naar Sallons te gaan. Hij zegt: “Sallons beoogt leden te werven binnen de directoraten van het ministerie van Openbare Werken.   

De WOOW, die zo’n 30 plus jaren bestaat, heeft zich eerder nooit ingezet noch bekommert voor en om de leden van deze directoraten. Wij verzoeken elk één van jullie om standvastig te zijn en niet te trappen in de beuzelachtige praatjes die zij allemaal zullen aankondigen.” 

Lage opkomst

Hij vervolgt: “Terugkijkend in de tijd naar de laatste meeting die zij hielden in het Nationaal Indoor Stadion waarbij hij aangaf dat de bond 1.200 leden bevat, spreekt de opkomst voor zich; minder dan 10% meldde zich aan voor deze algemene ledenvergadering. Mensen die langer dan 23 jaar lid zijn geweest, zijn nooit bevorderd. Ook wordt  mensen beloofd dat hun beschikking zal worden geregeld. Echter berust dit op onwaarheden, want dit is geen aangelegenheid van de bond, maar van de afdeling Personeelszaken. Ik doe nogmaals een beroep op elk lid om zich niet te laten misleiden door deze onbeduidende gasten. De voorzitter zal altijd opkomen voor zijn leden en tegelijkertijd ook corrigerend optreden. Want elke medewerker heeft rechten, maar ook plichten die zij dienen na te leven. De vakbond is een sociale partner van de werkgever. Onze bond investeert juist in zijn leden, bijvoorbeeld het bieden van leningen, ondersteuning bieden bij overlijdensgevallen, opkomen voor de belangen.”

BiZa is ABOP-ministerie

Grep zegt verder:  “Er is vaak genoeg aan de bel getrokken, waarbij de minister van OW, zijn collega’s heeft aangeschreven. Binnenlandse Zaken is een ABOP-ministerie, waarbij zaken van alle VHP-ministeries worden vertraagd. De politiek speelt hier een belangrijke rol en wij als vakbond staan niet achter zulke praktijken. Aan de leden wordt gevraagd om geduld te betrachten en zich niet te laten misleiden door mislukkelingen binnen de vakbondswereld. De bond wordt uitgemaakt als een bond die slechts voor verzekeringen staat, maar het is dezelfde Sallons die achteraf praat over verzekeringen”, aldus Grep in een bericht aan leden.

Sallons zelf heeft gesteld dat hij politieke inmengingen afkeurt. Volgens hem zijn de twee bonden onder leiding van Grep nauw betrokken met de werkgever en komen daardoor niet in voldoende mate op voor de medewerkers. 

error: Kopiëren mag niet!