Verbod op gebruik militair uniform

Als je het woord uniform hoort dan denk je wel direct aan de kleding die een bepaalde groep als voorschrift heeft om te dragen. Bij verschillende korpsen in en buiten Suriname is dit anders. Een burger doet in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname zijn relaas over een pet behorende bij een militair. 

Verboden gebruik militair uniform

Het is ten strengste verboden om militaire attributen bij je te hebben als derde. De attributen zijn gemaakt uit een speciale stof die door iedereen als camouflage wordt aangemerkt. Het militair uniform bevat conform de Wet Militair Uniform onder andere: de dienstkleding van de militaire landsdienaren, bestaande uit het gevechts-, uitgaans-, ceremonieel- en bijzonder uniform, te weten minimaal een jas, hemd met mouwenblemen, broek, pet of baret van een specifieke kleur en stof.

“Ik moest me pet af doen”

Vaak gaan burgers ervan uit dat ze als derden een gewone pet (ook al is het van millaire afkomst) op mogen hebben, vanwege het feit dat er diverse petten in omloop zijn met bijkans dezelfde stof. Echter dit berust niet op waarheid. Burgers die niet in dienst zijn bij het ministerie van Defensie als militair overtreden de wet die bepaalt dat het militaire uniform niet door anderen gedragen mag worden en dat is ook het geval bij een pet of een baret.

Jurgano, een jongeman van 27 jaar, werd  in het weekend over straat gestopt en moest zijn pet afstaan. Zijn pet is verkregen van een familielid die in dienst was bij het ministerie van Defensie als militair. Nadat een militair uit hogere rang Jurgano voorbij zag gaan, werd hij netjes aan de kant geroepen en moest hij deze terstond inleveren. “Ik moest me pet af doen”, geeft hij aan de redactie te kennen. Voor Jurgano en vele andere burgers is het onbekend dat er zelf een wet bestaat die een en ander verbiedt.

Gevolgen

Alhoewel je voor het dragen van een pet geen hechtenis kan krijgen is het wel belangrijk te weten, dat zo een pet in beslag genomen kan worden door de bevoegde instanties en personen. Vooral de herkomst van dit voorwerp kan gevraagd worden. Het is daarom belangrijk dat burgers niet zomaar met delen van een militair uniform rondlopen of zelfs denken deze te verpanden of aan derden te geven als geschenk. 

error: Kopiëren mag niet!