Kwaliteit padieoogst  slecht, minimum opkoopprijs bijgesteld van SRD 750

De kwaliteit van de geoogste padie is dit seizoen heel slecht. Vanwege klimatologische omstandigheden, waaronder de aanhoudende droogte, het te felle zonlicht en hoge nachttemperaturen hebben de padiekorrels zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Het resultaat is dunne padiekorrels. Verder is er sprake van kalkvorming waardoor bij het drogen veel breuk ontstaat. Het pel rendement is erg laag. 

De Vereniging van Rijstverwerkers en Rijstexporteurs (VRRE) heeft zich hierover bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) beklaagd. De overheid heeft nu met de VRRE afgesproken de eerder afgesproken minimum padieopkoopprijs van SRD 800 per baal natte padie van 79 kilogram, naar beneden bij te stellen. De minimum opkoopprijs is nu vastgesteld op SRD 750. 

In de praktijk wordt er echter veel minder betaald aan padieboeren, namelijk tussen de SRD 600 en SRD 650. Ook doet zich de situatie voor waarbij de boer zijn afgeoogste padie aan de rijstverwerkers tegen een “open prijs” aflevert, hetgeen betekent dat er geen prijsafspraken worden gemaakt. De padieboer hoort te zijner tijd hoeveel hij voor zijn padie ontvangt. Deze situatie brengt grote financiële onzekerheid met zich mee voor de boer.

Zware financiële klap

De lage oogstopbrengsten in combinatie met de slechte kwaliteit van de oogst brengt de rijstsector een zware financiële klap toe. Hoe groot deze verliezen zijn, zal nog moeten blijken. Nu reeds gaan er stemmen op dat de overheid zal moeten inkomen om de verliezen te compenseren.

Klachten van rijstverwerkers/pelmolenaars over de slechte kwaliteit van de geoogste padie was voor het ministerie van LVV aanleiding om het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) in te schakelen om een veldonderzoek in te stellen. De resultaten van dit onderzoek werden het afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Nickerie gepresenteerd aan de LVV-minister en zijn staf. Daarbij  waren ook aanwezig vertegenwoordigers van de rijstverwerkers en padieboeren.

Vlak voor aanvang van deze bijeenkomst voegde LVV-minister Parmanand Sewdien zich bij een groep demonstrerende padieboeren op het Brasaplein te Nieuw Nickerie. De boeren vroegen de minister aandacht voor de situatie met betrekking tot de padieopkoop, de opkoopprijs en de problematiek van de lage oogstopbrengsten en slechte kwaliteit daarvan.

SS

error: Kopiëren mag niet!