Tsang wil strafbaarstelling “kopen en verkopen” van stemmen bij verkiezingen

Het Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft maandag tijdens de behandeling van de nadere wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling in het parlement voorgesteld om het fenomeen van het “kopen en verkopen” van stemmen bij de verkiezingen bij wet strafbaar te stellen en zware straffen daartegen op te leggen.

Het principe van “one man-one-vote-one value” waarop hetlandelijke evenredigheidskieststelsel zal zijn gebaseerd, zal volgens de parlementariër de deuren wagenwijd open doen voor criminelen, drugsdealers en zelfs vreemde mogendheden om zich in te kopen in de regering van het land. 

Het fenomeen van opkopen van stembiljetten en het kopen en verkopen van stemmen om het stemgedrag te beïnvloeden komt met het nieuwe kiesstelsel in een compleet ander daglicht te staan. De stem van de kiezer is nu veel meer waard, en gelet op de economische situatie in het land, bestaat het wezenlijk gevaar dat men gauw bereid zal zijn om zijn of haar stem te “verkopen”. Criminelen en of drugsdealers kunnen door geld aan te bieden aan een kiezer zich relatief makkelijk inkopen in de regering. 

Tsang rekent uit dat bijvoorbeeld voor een bedrag van SRD 1.000 voor een stem, uitgaande van een aantal kiesgerechtigden van 300.000, dat zou neerkomen op een totaal bedrag van SRD 300 miljoen. Omgerekend komt dat neer om USD 7 miljoen. Met het oog op de ontwikkelingen in de olieindustrie spelen er bij de komende verkiezingen enorm grote belangen. Afgezet tegen de enorme te verwachten olieinkomsten is een bedrag van USD 7 miljoen om het stemgedrag van de kiezers te beïnvloeden niks, zegt Tsang. 

Hij pleit daarom er voor om het “kopen en verkopen” van stemmen wettelijk strafbaar te stellen en zware straffen bij overtreding op te leggen. Ook het maken van foto’s van het stembiljet in het stemhok moet verboden worden. Er zullen speciale technische voorzieningen daartegen getroffen moeten worden op de stembureaus en de stemhokjes. Tsang vraagt het parlement en de regering bijzondere aandacht voor deze kwestie.   

SS

error: Kopiëren mag niet!