Groot-Brittannië en 32 andere landen stonden gisteren voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, beschuldigd van falen in de aanpak van de wereldwijde opwarming. Een groep Portugese kinderen en jongeren beweert dat politieke inactiviteit hun mensenrechten heeft geschonden. De groep, bestaande uit zes personen in de leeftijd van 11 tot 24 jaar, beweert dat de bosbranden die sinds 2017 elk jaar in Portugal voorkomen, direct het gevolg zijn van de opwarming van de aarde.
De vijftienjarige Andre Oliveira verklaarde: “We hebben geen tijd om te wachten tot we volwassen zijn. Europese regeringen falen om ons te beschermen. We staan aan de frontlinie van klimaatverandering in Europa. De ene dag is het 43 graden en de volgende dag hagelt het. We kunnen gewoon niet voorspellen wat er zal gebeuren.”
De zaak tegen Europese regeringen wordt in de rechtbank verdedigd door Groot-Brittannië, België, Portugal, Nederland en Turkije. Deze juridische actie volgt op inspanningen van Rishi Sunak, de EU en regeringen in heel Europa om maatregelen tegen klimaatverandering te verzwakken.
De 18-jarige Sofia Oliveira zei: “Het voelde als een nu-of-nooit-moment om onze stemmen te laten horen.”
Volgens rechtbankdocumenten beweren de eisers dat bosbranden een risico vormen voor hun gezondheid en dat ze al te maken hebben gehad met verstoorde slaappatronen, allergieën en ademhalingsproblemen die verergerd worden door warm weer. “De aanvragers stellen ook dat ze angst ervaren als gevolg van deze natuurrampen en door het vooruitzicht om hun hele leven in een steeds warmere omgeving door te brengen, wat hen en eventuele toekomstige gezinnen kan beïnvloeden,” aldus een rechtbankdocument.
De groep haalde €158.000 op via crowdfunding om hun zaak te kunnen voeren, wat steun heeft gekregen van Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, evenals Amnesty International, Greenpeace en andere milieuorganisaties.
De rechters van het EHRM moeten beslissen of de zaak ontvankelijk is, waarbij ze beoordelen of alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput in de respectieve landen van de eisers en of de impact van klimaatverandering voldoende is om hen als slachtoffers te classificeren. De uitspraak wordt over ongeveer zes maanden verwacht.
Groot-Brittannië en andere regeringen beweren dat het EHRM geen jurisdictie heeft over de eisers, aangezien ze geen burgers zijn van de betrokken landen, behalve hun eigen. Sudhanshu Swaroop, die het VK vertegenwoordigt, vertelde de rechtbank in Straatsburg: “Deze aanvraag is rechtstreeks aan deze rechtbank voorgelegd zonder enige poging om binnenlandse middelen aan te roepen, laat staan uit te putten.”