Nog geen zicht op schuldherschikking met China

Er is nog altijd geen duidelijkheid over wanneer er een schuldherschikking komt met de Volksrepubliek China. Suriname heeft een grote bilaterale schuld met de Aziatische grootmacht. Als onderdeel van het programma met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, is schuldherschikking met crediteuren een verplichting.

Suriname heeft wel vorderingen geboekt bij schuldherschikking met commerciële crediteuren waaronder de zogenaamde Oppenheimer bondholders, de Paris-club en laatstelijk ook met India. Maar China is nog een groot probleem. 

Bij de viering van de 74e jaardag van de Volksrepubliek China in de Ballroom van Torarica sprak de waarnemend ambassadeur van China de hoop uit dat het goed komt met Suriname. Maar of er een schuldherschikking komt zei hij niet. Opmerkelijk is ook dat ambassadeur Han Jing niet zelf aanwezig was. Hij is naar verluidt op vakantie in China.

De gebruikelijke toespraak werd uitgesproken door de Chargé d’Affaires Jia Jinyi. Hij gaf aan dat China wel vertrouwen heeft in Suriname en dat het land uitkijkt naar betere en nauwere samenwerking tussen Suriname en China.

President Chan Santokhi was wel persoonlijk aanwezig en gaf aan dat Suriname rekent op een schuldherschikking. Hij heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in stelling gebracht om naar China te gaan. President Santokhi heeft eerder aangegeven dat het de bedoeling was om een ontmoeting te hebben met de Chinese President Xi Jinping in Bali tijdens de G20 top in Bali. Maar wegens binnenlandse onrust kon hij niet afreizen. Het bedrag dat aan China terugbetaald moet worden, is met US$ 537 miljoen, en is een van de grootste schuldbedragen. 

error: Kopiëren mag niet!