Ambassadeur Walter Oostelbos trekt Nederlandse kar verder in Suriname 

President Chan Santokhi heeft woensdag op het presidentieel paleis de geloofsbrieven van ambassadeur Walter Oostelbos van het Koninkrijk der Nederlanden in ontvangst genomen. De Nederlandse diplomaat was voorheen tijdelijk waarnemend plaatsvervangend ambassadeur in Turkije. Hij neemt het roer over van Henk van der Zwan, die eerder dit jaar met pensioen ging. 

Oostelbos is net als zijn voorganger ambassadeur in Suriname en Guyana. President Santokhi gaf aan het volste vertrouwen te hebben dat de ambtstermijn van Oostelbos  vruchtbaar en effectief zal zijn. De president kijkt niet alleen uit naar verdere samenwerking op technisch, politiek-diplomatiek niveau en de uitvoering van projecten onder het Makandra programma, maar ook andere mogelijkheden voor samenwerking op basis van prioriteiten van Suriname.

Ambassadeur Oostelbos heeft eerder gediend als plaatsvervangend Chef de Poste in ons land, dat tijdens een periode van bekoelde relaties in de regeertermijn van oud-president Desi Bouterse. De Nederlandse diplomaat heeft ook gediend in Polen, Algerije, Saoedi-Arabië en Tunesië. 

President Santokhi moedigde de ontwikkeling van business-to-business relaties aan en vroeg de ambassadeur om samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) te werken aan verdere groei op dit gebied. De relatie tussen Suriname en Nederland werd na 2020 volledig hersteld en naar een hoger niveau getild. Zo heeft president Santokhi een officieel bezoek gebracht aan Nederland en bracht premier Mark Rutte een tegenbezoek aan Suriname. Voorts zijn diverse samenwerkingsverbanden aangehaald. De implementatie van diverse programma’s op het gebied van volksgezondheid, defensie en de wederzijdse uitwisseling van kennis en kunde zijn onderdeel van de relatie tussen de twee landen.

error: Kopiëren mag niet!