Onregelmatigheden verkiezingen Jeugdraad in doofpot

Net als bij vele onregelmatigheden in de afgelopen tijd zijn ook de vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen van de leiding bij de pas opgerichte Jeugdraad Suriname in de doofpot gestopt. Van een onderzoek is niets gedeeld met de samenleving en het schijnt ‘business as usual’ te zijn.

Het is onduidelijk wie minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) belast heeft met een onderzoek. Een ingewijde functionaris heeft op basis van anonimiteit tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat volgens bekomen informatie er voor de verkiezingen wel afspraken zouden zijn gemaakt over het stemgedrag van de leden. De bron kan echter niet bevestigen of leden daarbij zijn omgekocht met goederen of geldbedragen.

Het nieuwe jongereninspraakorgaan op bestuurlijk niveau werd in juli 2023 geïnstalleerd. Met de gekozen 29 leden van de Jeugdraad is het Nationaal Jeugdparlement (NJP) opgehouden te bestaan. De zittingsperiode van de JRS is 3 jaar.

Bij de verkiezingen van voorzitter, ondervoorzitter, plaatsvervangend ondervoorzitter zijn er volgens een lid zaken mis gegaan. Ceejay Wiebers, die het oudste lid in jaren is, gaf publiekelijk aan dat hij vermoedt dat er sprake is geweest van politieke inmenging en favoritisme bij de verkiezing van de inmiddels gekozen voorzitter. Volgens hem is hij getuige geweest van duistere zaken en betreurt de gang van zaken.

Minister Steven Mac Andrew heeft tegenover lokale media verklaard, dat het proces transparant verlopen is. Volgens de bewindsman moet de raad van alle smet af blijven. De minister weet niets af van politieke inmengingen.

error: Kopiëren mag niet!