VAE veroordeelt bestorming Al-Aqsa Moskee – De Surinaamse blunder

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft krachtig de bestorming van de binnenplaatsen van de Al-Aqsa Moskee door extremisten onder bescherming van de Israëlische politie veroordeeld. In een verklaring heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (MoFA) de standvastige positie van de VAE benadrukt met betrekking tot de noodzaak om volledige bescherming te bieden aan de Al-Aqsa Moskee en om ernstige en provocerende schendingen daar te stoppen.

Het ministerie benadrukte ook de rol van het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië met betrekking tot de heilige plaatsen, in overeenstemming met internationaal recht en historische context, zonder het gezag van het Jeruzalem Endowment Ministerie in gevaar te brengen, dat verantwoordelijk is voor het beheer van aangelegenheden van de Al-Aqsa Moskee.

Het ministerie riep de Israëlische autoriteiten op om de escalatie te stoppen en verdere spanningen in de regio te vermijden.

Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (MoFA) de standvastige positie van de VAE bevestigd met betrekking tot de noodzaak om volledige bescherming te bieden aan de Al-Aqsa Moskee en om ernstige en provocerende schendingen daar te stoppen. De VAE verwerpt alle praktijken die de legitimiteit van internationale oplossingen ondermijnen en verdere escalatie bevorderen.”

De Surinaamse blunder

De Surinaamse blunder aan het begin van het jaar betrof het feit dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken in het geheim toestemming had verleend aan de staat Israël om een Surinaamse ambassade te openen in de stad Jeruzalem, die wereldwijd wordt beschouwd als een zeer gevoelige locatie. Israël beschouwt Jeruzalem als haar hoofdstad, hoewel dit niet door de hele wereld wordt erkend. Israël probeert via zwakkere en fragiele landen, zoals Suriname, haar claim te versterken. Deze mislukte actie werd stopgezet door de Nationale Assemblee van Suriname, die heeft verboden dat er een ambassade in Jeruzalem wordt geopend.

Tot op heden hebben de president en de minister geen bevredigende verklaring gegeven voor waarom dit alles in het geheim is gebeurd, wat zwaar wordt bekritiseerd door de Surinaamse bevolking, met name de grote moslimgemeenschap in ons land.

Onder leiding van president Bouterse heeft Suriname de Palestijnse staat erkend, inclusief Jeruzalem, en heeft in de Verenigde Naties resoluties gesteund voor de terugtrekking van Israel uit de bezette Palestijnse gebieden, waar het volk tot op heden in een van de grootste concentratiekampen ter wereld leeft.

error: Kopiëren mag niet!