Dementie blijft een groeiende uitdaging voor de samenleving

Dementie is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem, en Suriname is geen uitzondering. Terwijl de vergrijzing van de bevolking toeneemt, worden steeds meer mensen in Suriname geconfronteerd met dementie, een aandoening die niet alleen het individu treft, maar ook hun familie en de samenleving als geheel. Er zijn verschillende vormen van dementie, waarvan de meest voorkomende de ziekte van Alzheimer is. 

In bijna elke familie is er wel een familielid dat aan het dementeren is. Omgaan met dementie is een uitdagende taak. Uit recente data blijkt dat ongeveer 12 procent van de bevolking 60 jaar of ouder, onder dementie lijdt. Enkele maanden geleden is een Nationale Dementie Actieplan ingediend door Stichting Alzheimer Suriname, aan het ministerie van Volksgezondheid. Het ligt in de bedoeling dit plan te integreren in het beleid van het ministerie. 

Over het algemeen zijn Surinamers in mindere mate bewust van dementie en de begeleiding daarvan. Dementie is een stoornis die de hersenen aantast en ervoor zorgt dat mensen problemen krijgen met denken, herinneren en dingen onthouden. Mensen met dementie kunnen zich soms verward voelen, moeite hebben met praten en niet meer weten waar ze zijn of wat ze aan het doen zijn. Het is een ernstige aandoening die het dagelijks leven moeilijker maakt voor degenen die het hebben, en het kan ook veranderingen in gedrag en persoonlijkheid veroorzaken. 

De kans op het ontwikkelen van dementie hangt af van leeftijd, genetica, levensstijl en andere gezondheidsgerelateerde factoren. De meeste mensen met dementie zijn 65 jaar of ouder. Er is geen gegarandeerde manier om dementie volledig te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen en de gezondheid van de hersenen te ondersteunen. Men kan de hersenen stimuleren middels activiteiten, zoals lezen, puzzelen, schaken, muziek maken of nieuwe vaardigheden leren. 

Een andere manier voor het verminderen van de kans op dementie, is door minstens 150 minuten per week een matig-intensieve lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. De regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert en ontstekingen vermindert.

Het is ook heel belangrijk om sociaal contact te onderhouden met vrienden en familie. Hierdoor wordt de geest scherp gehouden en het welzijn bevorderd. Het begeleiden van een dementerende familielid kan uitdagend zijn, maar met het tonen van begrip, geduld en de juiste benadering kunnen familieleden de dementerende persoon helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

SD

error: Kopiëren mag niet!