Bára-Rébo een zwemplaats op een historische plek te Redi Doti

Bára-Rébo is een adembenemende natuurzwemplaats te Redi Doti, dat ligt in het district Para. Bará-Rébo staat voor ‘het strand van Redi Doti’ in het Arowaks.

Het speciale van Bará-Rébo is, dat het ligt op een hystorische plek. Op deze plek bevond zich tijdens de tweede wereldoorlog een interneringskamp waar staatsgevaarlijke Indische NSBers gevangen werden gehouden, vertelt Manager Beheer van Bára-Rébo, Angela Foe-Aman, tegenover Dagblad Suriname.

“In 1942 werden zij met een passagiersschip  naar Paramaribo vervoerd en na een tijdje in Ford Nieuw Amsterdam te hebben gezeten, werden zij naar deze plek overgebracht. Er stonden vier wachttorens en vier barakken. Kamp Jodensavanne werd de groene hel genoemd door de slechte hygiënische omstandigheden en de gevangenen werden slecht behandeld. Zij moesten onder andere de graven bij de Joodse begraafplaats bij Jodensavanne blootleggen. Zij kwamen pas in 1946 vrij.”

Volgens Foe-Aman heeft Bará-Rébo zijn specialiteiten te danken aan het mooie uitzicht op het water, het kunnen bezichtigen van de zonsondergang en de rust. Op dit moment is het nog een privé-zwemplaats, waarbij alleen op afspraak gasten worden ontvangen. “De overstap naar commercieel wordt pas gedaan als wij aan alle benodigde eisen voldoen”, zegt Foe-Aman.

Zij geeft verder aan, dat de bezetting op dit moment nog op een zeer laag pitje is. “De mensen die tot nu toe de plaats hebben bezocht zijn zeer positief vooral over de netheid, de service en gastvriendelijkheid van de dorpelingen.”

Aan de samenleving vraagt Foe-Aman om de ontwikkelingen van Bára-Rébo via de Facebookpagina te volgen, zodat zij op de hoogte kan zijn van de grand opening. “Ook zeer belangrijk is, dat zij het respect voor onze natuur hoog in het vaandel houden tijdens hun bezoek en het reglement respecteren, zodat wij heel lang kunnen genieten van onze natuurschoon”, aldus Foe-Aman.
SK

error: Kopiëren mag niet!