Na rattenplaag heeft Nickerie nu last van muskietenplaag

Het nieuws heeft de redactie bereikt dat er momenteel een muskietenplaag in het district Nickerie heerst. De burgers in het district hebben er enorm veel last van. Dit geven tal van burgers te kennen.

Dieren zijn niet gespaard gebleven

Behalve buurten waar mensen wonen, zijn ook de gediertes in de buurten niet bespaard gebleven door deze golf van muskieten. Het is zo erg dat burgers hun huis niet verlaten om op hun erf het nodige te doen. “Ik zat in de middag onder me tent en ik kwam rennend naar binnen, het is een plaag en de burgers ondernemen eigen stappen om het zelf te bestrijden”, zegt Anita tegen over de redactie van Dagblad Suriname.

Ontstaan muskietenplaag

Het weer heeft soms een grote invloed op het ontstaan van een muskieten/muggenplaag. Zo kan het zijn dat na een natte periode een warme periode aanbreekt en het aantal steekmuggen enorm toeneemt. Muggenlarven komen dan massaal uit in stilstaande wateren en de vrouwelijke muggen gaan op zoek naar mensenbloed om zich te voeden. De temperatuur stijgt en hoe langer het water stilstaat, hoe meer muggen kunnen ontstaan. Vanuit tuinen, velden en parken verspreiden de muggen zich verder. 

De gevolgen van een muskietenplaag 

Rode, jeukende muggenbeten, heftigere reacties door een bijkomende allergie voor muggenbeten, ziektes door muggenbeten bij dieren (bijv. blauwtong bij vee) zijn de gevolgen van een muskietenplaag. Maar ook  schade aan gewassen en terreinen (bepaalde muggensoorten, zoals langpootmuggen, kunnen een grote plaag zijn voor landbouwgronden), verkeershinder (dansmuggen kunnen in grote zwermen op voertuigen terechtkomen) en verminderd wooncomfort zijn ook het gevolg. Rustig in een kamer zitten of liggen is er niet meer bij!

Brand en malathion

Behalve het branden van vuil of gras zodat het rook de muskieten verjaagt, zijn de meeste burgers ook bezig met het spuiten van malathion. Dit werkt echter ook negatief op de slechte gezondheid van bepaalde burgers die reeds in een slechte gezondheidssituatie verkeren. Echter snappen de mensen het, het kan niet zo blijven. Hele pakken muskietenkaars worden volgens burgers gebruikt om de muskieten ver uit de buurt te laten.

Het wordt vakantiegangers aangeraden om dichte kleding en vooral muskieten bestrijding materialen bij zich te hebben wanneer  ze familie en vrienden in het district gaan bezoeken. 

BOG Nickerie geeft nog geen alertmelding

De redactie van Dagblad Suriname heeft nog geen contact kunnen maken met leden van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg Nickerie. De stand van zaken zijn vanuit de organisatie tot noch toe niet als ernstig bekendgemaakt. Het BOG heeft in het kader van denguepreventie wel een spuitbeurt in diverse buurten van het district gehad. Met dit nieuw verschijnsel wordt er wel gerekend op het BOG dat ze met een dergelijke aanpak en plan komen.

error: Kopiëren mag niet!