Minimumprijs padie SRD 800 nog niet geboden

Nu de padieoogst in Nickerie de hoogste piek aan het bereiken is, wordt aan padieboeren bij lange na nog niet de minimumopkoopprijs voorpadie van SRD 800 per baal (79 kg) geboden door padieopkopers/rijstverwerkers. Weliswaar wordt door de grote rijstverwerkers nu een prijs van SRD 700 geboden. Eén rijstverwerker biedt SRD 800 voor een baal natte padie.

Na hevige protesten van padieboeren over opkoopprijzen van tussen SRD 600 en SRD 650, heeft president Santokhi na een interventiegesprek met de voorzitter van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), Bhagwatpersad Ramadhin vorige week afgesproken om de opkoopprijs van padie minimaal op SRD 800 te stellen.

Uit kringen van padieboeren wordt vernomen dat het overgrote deel van de rijstverwerkers op dit moment niet de  minimale opkoopprijs van SRD 800 biedt.  De prijs die nu geboden wordt ligt rond de SRD 700. De rijstverwerkers zouden nog steeds van oordeel zijn dat volgens hun calculaties de opkoopprijs tussen de SRD 600 en SRD 650 ligt. Zij zouden zich afvragen wie dan hun het verschil zal betalen indien zij een hogere prijs dan SRD 600 en SRD 65 uitbetalen aan padieboeren.  Bij de prijs SRD 700 die rijstverwerkers nu aanbieden, wordt op de ontvangstbewijs van de boer voor geleverde padie een kanttekening geplaats dat van de SRD 700 per baal natte padie, een bedrag van SRD 100 apart staat. Dit suggereert dat de rijstverwerker dit bedrag van SRD 100 ergens verhaald zal moeten krijgen.

Padieboeren zeggen maar niet te snappen waarom zij gewoon geen eerlijke opkoopprijs krijgen geboden die minimaal hun productiekosten dekt.

In Guyana wordt nu omgerekend SRD 850 voor een baal padie aan de boer geboden. Voor de Nickeriaanse padieboer was dat de opkoopprijs het vorig seizoen, eerder dit jaar. Sindsdien zijn door de koers- en prijsontwikkelingen de productiekosten flink gestegen. Padieboeren snappen niet waarom ze ondanks hun gestegen productiekosten nu een lagere prijs krijgen aangeboden voor hun padie.

Rijstprijzen stijgen wereldwijd en in Brazilië

De VN meldt dat de rijstprijzen in juli wereldwijd zijn gestegen. Deze stijging trof ook Brazilië. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) houdt deze veranderingen maandelijks bij. In augustus steeg de mondiale rente met 10%. In Brazilië bedroeg de stijging 5%, uitgedrukt in dollars.
De rijstprijzen in Brazilië zijn het afgelopen jaar met 30% gestegen. Per ton ging de prijs van $550 naar $716, zegt de FAO. Brazilië produceert voldoende rijst voor zijn eigen behoeften. Een deel van deze oogst wordt echter geëxporteerd. Om aan de lokale vraag te voldoen importeert Brazilië ook rijst.
Voor 2023 bedraagt de verwachte rijstoogst van Brazilië 10 miljoen ton. De export zal hiervan 1,7 miljoen ton uitmaken. De komende oogst zal 7% kleiner zijn dan de vorige. Deze daling is te wijten aan het feit dat 8,5% minder land voor rijst wordt gebruikt.
Rio Grande do Sul is koploper in de Braziliaanse rijstproductie. Deze staat alleen al draagt ongeveer 70% daarvan bij. Santa Catarina is de volgende grote producent en voegt 12% toe aan de totale opbrengst. Deze zuidelijke staten leveren 83% van alle rijst die in Brazilië wordt verbouwd. Het noordoosten komt op de tweede plaats, met ongeveer 9% van de nationale productie.

error: Kopiëren mag niet!