De economie van Guyana zal dit jaar met 38% groeien, zegt het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Offshore oliereserves, voor het eerst aangeboord door Exxon Mobil in 2015, hebben de economie van het land in vijf jaar tijd vier keer groter gemaakt. Het IMF ziet deze snelle expansie voortduren.
“De groei op de middellange termijn ziet er rooskleuriger uit dan ooit”, aldus het IMF-rapport. Het agentschap voorspelt dat tussen 2024 en 2027 nog drie goedgekeurde olievelden in gebruik zullen worden genomen. Ze verwachten dat begin 2028 een ander veld zal opstarten.
Sommige deskundigen zijn van mening dat Guyana binnenkort Koeweit kan verslaan als ’s werelds grootste olieproducent per persoon. Met slechts 800.000 inwoners hebben de enorme olievoorraden van het land een grote impact.
Als enige Engelstalige natie in Zuid-Amerika richt Guyana een staatsinvesteringsfonds op. De regering is van plan de uitgaven aan scholen, gezondheidszorg en openbare werken te verhogen.
Guyana, een klein land aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, bleef tot voor kort grotendeels onopgemerkt in de wereldeconomie. De nieuwe oliereserves hebben het land tot een rijzende ster gemaakt. Vóór 2015 was het land vooral afhankelijk van traditionele industrieën zoals landbouw en mijnbouw. Suiker, rijst en goud waren de belangrijkste exportproducten.
De ontdekking van offshore-olie door Exxon Mobil in 2015 betekende een keerpunt. Deze Amerikaanse energiegigant is inmiddels een vitale partner voor Guyana geworden. Met miljarden vaten aan reserves domineert de oliesector nu de economie van het land. De groei trekt ook andere internationale spelers aan.