Prins is dood

De “koning” leeft voort


In juli 2023 kregen we een stukje authentieke Afrikaanse cultuur te zien, wat voor velen een nieuwe ervaring was. De vicepresident van ons land, Ronny Brunswijk, ontving een Afrikaanse koningstitel. Brunswijk heeft zichzelf uitgeroepen tot “King of Afro Suriname Heritage.” Voor deze ceremonie waren twee Afrikaanse koningen en een Afrikaanse koningin naar ons land gereisd. Ze kwamen namens een organisatie genaamd African Royal Kingdom (ARK).
In Zuid- Afrika is de Zulu prins Mangosuthu Buthelezi op 95-jarige leeftijd overleden.

Mangosuthu Buthelezi, een invloedrijke Zuid-Afrikaanse politicus, Zulu-prins en controversiële figuur in de strijd tegen de apartheid, is overleden op de leeftijd van 95 jaar.
Hij was de oprichter van de Inkatha Vrijheidspartij (IFP) en diende als minister van Binnenlandse Zaken in de post-apartheidsregering van Zuid-Afrika na het beëindigen van de rivaliteit met het African National Congress (ANC) in 1994.
Buthelezi richtte de IFP op in 1975 als een culturele beweging die later politieke kracht kreeg, vooral in de provincie KwaZulu-Natal. Zijn partij was betrokken bij gewelddadige conflicten met het ANC in de jaren tachtig en negentig.

Uiteindelijk besloot hij op het laatste moment deel te nemen aan de eerste verkiezingen na de apartheid in 1994, wat leidde tot vrede tussen de twee partijen en de verkiezing van het ANC onder leiding van Nelson Mandela.
Buthelezi werd zowel bewonderd als bekritiseerd: sommigen beschouwden hem als een krijgsheer, terwijl anderen hem als een visionair beschouwden.
Zijn betrokkenheid bij de politiek en zijn rol in de strijd tegen de apartheid maakten hem tot een prominente figuur in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Hij trad in 2019 af als leider van het IFP.
Naast zijn politieke carrière had Buthelezi ook een rol in de film “Zulu” uit 1964, waarin hij zijn overgrootvader, koning Cetshwayo, speelde. Hij was getrouwd met Irene Mzila en had zeven kinderen.

error: Kopiëren mag niet!