Regering en Ravaksur bespreken koopkrachtversterking

De regering en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zijn besprekingen begonnen voor koopkrachtversterkingsmaatregelen ten behoeve van de werkende klasse. De gesprekken zijn vorige week begonnen en worden aanstaande donderdag voortgezet. In de besprekingen participeren ook  andere vakbonden die specifieke groepen van werknemers vertegenwoordigen. Armand Zunder, lid van het Ravaksur presidium zegt dat de gezamenlijke vakbeweging de kwestie van koopkrachtversterking integraal benadert. Door snel op elkaar volgende genomen maatregelen van de overheid is de koopkracht van de bevolking, met name voor de werkende klasse sterk afgenomen. Onder meer noemt hij de afschaffing van subsidies op brandstof, de tariefsverhogingen op stroom, water en per 1 september die van gas. De koersontwikkelingen sedert december vorig jaar en als gevolg daarvan de prijsontwikkelingen en de inflatie hebben extra zware druk uitgeoefend op de koopkracht. Daarnaast speelt ook de importinflatie, waardoor prijzen van importproducten zijn gestegen. Met de onlangs gewijzigde wet BTW, zullen bepaalde consumptiegoederen ook in prijs stijgen. De verwachting voor de rest van dit jaar is dat door al deze ontwikkelingen de inflatie voor de rest van het jaar een grote druk zal blijven uitoefenen op prijzen, en daarmee de koopkracht van de werkende klasse.

Koopkracht onder zware druk

Ravaksur wil met de regering kijken naar maatregelen hoe de koopkracht van de werkende klasse hersteld en versterkt kan worden. De inflatie en de prijsontwikkelingen drukken heel zwaar op de werkende klasse.  Gedacht wordt aan maatregelen in de belastingsfeer, met name het optrekken van de belastingvrije grens bij loonbelastingen. Voor de groep werkers in de publieke sector (ambtenaren) zullen ook maatregelen moeten komen op het stuk van koopkrachtversterking. De nieuw vast te stellen armoede grens zal een belangrijke referentiepunt zijn voor Ravaksur bij de besprekingen over koopkrachtvesterkende maatregelen.

Onlangs heeft Financien-minister Stanley Raghoebarsing tijdens de behandeling in het parlement van de wijziging van de Wet BTW aangegeven dat de regering het Planbureau en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft gevraagd naar de armoede grens te kijken. Zunder vindt dat men hierover niet de lucht moet praten. Men dient bijvoorbeeld aangeven wat deze grens is  per 1 augustus 2023.

Door al de koers- en prijsontwikkelingen en de door de overheid genomen maatregelen is de huidige armoede grens welke per 1 maart dit jaar op SRD 5.428 voor 1 volwassene is gesteld, al lang achterhaald. Zunder illustreert de inflatieontwikkeling door onder meer aan te geven dat per eind december vorig jaar de wisselkoers SRD 22 voor de USD bedroeg. Vandaag de dag zit de koers rond de SRD 40. De jaar-op-jaar inflatie bedroeg in juli 2023  56.6 procent.-.

SS

error: Kopiëren mag niet!