Surinaamse president veroordeelt bezetting Krim en roept op tot vrede

Onlangs nam president Chan Santokhi virtueel deel aan de derde top van het Krimplatform. Deze top werd voorgezeten door de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy.
De internationale deelnemers van het Krimplatform blijven zich inzetten voor de snelle de-annexatie van de Krim. Dit jaar zal de focus van de deelnemers liggen op het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne als een sleutelelement voor de veiligheid van de regio van de Zwarte Zee tot de Baltische Zee, de economische wederopbouw van het schiereiland, de humanitaire situatie en de bescherming van de mensenrechten.
President Chan Santokhi sprak namens Suriname zijn steun uit aan Oekraïne en riep op tot een onherroepelijke terugtrekking van de door Rusland bezette gebieden, namelijk de Krim en Sevastopol. Hij hoopt dat vrede kan worden bereikt door middel van internationale diplomatie en dialoog, met erkenning van de grenzen van Oekraïne van vóór de bezetting.

Wereldwijd gevolgen

De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd gevolgen en treft met name kleine ontwikkelingslanden.
Het is vooralsnog niet bekend of Suriname steun heeft gevraagd aan Oekraïne voor de levering van tarwe en aardappelen, aangezien het land tot de top producerende landen op dit gebied behoort. “Sommige waarnemers vinden het opmerkelijk dat Santokhi de bezetting van de Krim terecht afkeurt, terwijl Suriname zelf sinds de jaren zestig te maken heeft met een bezetting door Guyana. Echter heeft geen enkele regering van Suriname, inclusief die binnen Caricom waarvan wij lid zijn, gevraagd om de bezetting van ons territorium door Guyana te veroordelen.”
“Santokhi heeft dit ook niet op de agenda gezet tijdens zijn voorzitterschap van Caricom. Internationaal uiten we echter wel kritiek op andere landen zonder naar onze eigen situatie te kijken.
Gedurende de tien jaar van het bewind van de regering Bouterse, evenals tijdens zijn periode van militaire dictatuur, is er weinig vooruitgang geboekt met betrekking tot onze eigen territoriale kwestie.”
“Hij heeft ook niet aan de deelnemers van het Krimplatform gevraagd om een oordeel uit te spreken over de gewapende bezetting van Guyana van ons grondgebied, eenvoudigweg op basis van wederkerigheid.
Ingewijden vinden dat derde partijen de president ‘bubbelgum’ advies geven met een eigen agenda.”

error: Kopiëren mag niet!