Herstart AVD heel anders dit jaar

“We lopen allemaal weer mee!”, klinkt de slogan van de 59e Avondvierdaagse (AVD) die van 6 tot 9 september gehouden zal worden. Na drie jaar wordt weer de AVD gehouden en dit keer in de grote vakantie. In gesprek met Dagblad Suriname geeft Purcy Olivieira, de voorzitter van de Bedrijvenvereniging Sport en Spel (BVSS), zijn reactie omtrent de voorbereidingen naar dit evenement toe. 

“De herstart van de AVD zal heel anders zijn. Dit jaar hebben wij alvast een analyse gemaakt van de aanloop aan deelnemers”, geeft de heer Percy aan. Vanwege de sociaal-economische crisis en de schokken van de Covid-pandemie, zijn de inkomsten van mensen teruggelopen. Deelnemen aan sport-en sportaangelegenheden is daarom ook verminderd. “Mensen bellen bijvoorbeeld om te vragen naar kortingen of sponsoringen voor het meedoen aan de AVD. Anderen vragen hoe het zit met de veiligheid en de bescherming tegen COVID”, aldus de voorzitter. 

De voorzitter geeft aan dat de mensen graag willen meedoen, maar beperkt zitten aan financiële middelen. Je ziet een verschuiving komen in de wijze van deelname. “Mensen registreren zich nu veel meer als individuele loper, dan in groepsverband”. De kosten verschillen veel, als individu betaalt men alleen de inschrijfkosten. Terwijl in groepsverband er bijkans SRD 3.000 aan kosten bij komen voor kleding per dag, brassband en overige”. 

De invloeden van de Covid-pandemie zijn merkbaar. Tijdens de pandemie zaten de meeste mensen binnen en waren de sportgelegenheden beperkt. Hierdoor hebben vele mensen een overgewicht.
Er is een toename aan noncommunicable diseases (NCD) in Suriname, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, hart-en vaatziekten en obesitas die de gezondheidszorg aantasten. In dit kader komt er ook een overeenkomst met het ministerie van Volksgezondheid voor het ontwikkelen van een wandelplan om beweging te stimuleren over het hele jaar en niet alleen tijdens de Avondvierdaagse. 

Gelet op de hedendaagse trend van criminaliteit en toename aan geweld onder de jongeren, zal het bestuur van het BVSS, zoals gebruikelijk een oproep doen aan de deelnemers om na afloop van de evenementen gelijk huiswaarts te keren en niet te blijven hangen op de straten. “Ieder jaar zijn we er tot laat op het veld, omdat er jongeren wachten die nog niet opgehaald zijn door de ouders/verzorgers”, aldus de heer Percy. 

Avondvierdaagse in Suriname is een traditioneel evenement. “Er is een sport evenement over de hele wereld, en wij hebben in Suriname een trend van de 4 daagse wandelmars, waarbij wij een integrale aanpak hebben middels een sport, sociaal economisch en ontspanningsaspect. Aanstaande dinsdag zijn de laatste inschrijvingen mogelijk en wel van 16:00 tot 20.00 uur. 

SD

error: Kopiëren mag niet!