“In de vakantie oefenen kan helpen” 

Enkele leerkrachten geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat er toch veel geoefend moet worden in de vakantie. “Er zijn heel veel kinderen doorgestroomd, maar de stof helemaal niet begrijpen”, zegt Kelly die leerkracht is.

“Lezen is heel slecht gegaan, zelfstandige naamwoorden herkennen, lidwoorden, rekenen en zelf een spreekbeurt was moeilijk. Je hebt sommige kinderen die het heel goed hebben gedaan en dat ziet men ook aan de cijfers of waarderingspunten. Maar, je hebt anderen die het helemaal niet begrijpen of niet kunnen zonder hulp. In de vakantie kan men flink genieten, maar er is toch veel werk dat gedaan moet worden met de kinderen”, benadrukt Kelly.

“Ook met het schrijven, daar hebben de kinderen ook veel problemen mee. Het zou heel goed zijn als de kinderen ook in de vakantie oefenen. Geef ze dagelijks een opdracht van rekenen, taal, schrijven of lezen. Elke dag iets anders en controleer het, het zou ook handig zijn even tafels te oefenen of iets waar je van weet als ouder dat zal werken voor de prestatie. Dagelijks een uurtje oefenen is heel goed en op zo een manier maak jij zelf als ouder mee hoe het kind zich zelf afleid of wat het kind afleidt. Het is leuk dat de kinderen zijn doorgestroomd, maar op een latere termijn zullen zij die zwak zijn veel problemen hebben. Dus nu werk van maken gaat heel goed zijn”, aldus Kelly. 

Een andere leerkracht zegt, dat er ook geoefend moet worden met de oudere kinderen. “Het gaat misschien moeilijk zijn de oudere kinderen te zeggen of uit te leggen wat zij moeten doen na al die vrijheid. Maar het is toch de moeite waard, blijf praten, samen over een onderwerp praten, geschiedenis of over iets algemeens. Zo raakt het kind ook geïnteresseerd en geïnspireerd om dingen samen te doen. Als het toch moeilijk gaat is straffen ook een vorm”, zegt de leerkracht. “Geen handen optillen maar het spul waarmee het kind dagelijks bezig is afpakken en zeggen waarom je het doet. Nadat hij of zij zijn werk gedaan heeft dan wordt hij of zij weer beloond. Zo werkt het ook, handen optillen is geen oplossing maar praten kan veel meer. In de vakantie oefenen is ook goed dus het gaat heel goed zijn als er nu al aan de dingen gewerkt wordt, het is nooit te laat”, benadrukt de leerkracht. 

TM

error: Kopiëren mag niet!