Het restaurant Ochama aan de Johannes Mungrastraat is op 15 maart gestart met de verkoop van een Agar agar-dessert. Agar agar is een bind- en geleermiddel en is in tegenstelling tot gelatine 100% vegetarisch. Dit, omdat het gemaakt wordt van gedroogde rode zeealgen. Dit zijn algen die rijk zijn aan eiwitten en mineralen zoals ijzer en vitamine A,B,C en E.
Agar agar kan gebruikt worden om cakes of desserts op te stijven, soepen dikker te maken of pudding te maken.
Het Agar agar-dessert is het meest bekend in Aziatische landen, maar geniet ook al enige populariteit in de rest van de wereld. Volgens het restaurant is het Agar agar-dessert gezond voor alle leeftijden. En slaat het ook heel goed aan in de gemeenschap. Tegenwoordig is het ook op meerdere locaties beschikbaar. Het dessert wordt geserveerd met verschillende sauzen (zoals strawberry, honey dew, coconut latte, milk tea) en verschillende toppings (zoals coconut jelly, rozijnen, tapioca, vers fruit van de dag).
Momenteel zijn Javanen de grootste groep, die het dessert kopen maar andere etniciteiten kopen het steeds vaker. Een medium cup kost SRD 65 en een large cup SRD 85.
Bruce Tsang, Groups Operation Manager van Ochama en Tian You N.V. , geeft aan, dat de prijzen van het Agar agar-dessert binnenkort misschien aangepast moeten worden gezien de prijs van gas per 1 september omhoog gaat. Bij het bereiden van agar agar wordt water gekookt tot het kookpunt van 100 graden celcius. Dat kost veel gas. Hij merkt ook op, dat de prijs van water reeds omhoog is gegaan. Water en gas zijn dus twee belangrijke componenten voor het bereiden van het dessert. De verhoging van gas zal volgens hem ook effect hebben op de prijzen van de restaurants en warungs.
“We zullen genoodzaakt zijn om te besparen waar mogelijk, maar niet op dusdanige wijze dat de service achteruit gaat. We kijken naar verschillende mogelijkheden om zo lang mogelijk de prijs stabiel te houden, maar belangrijk is dat we bekendheid willen geven aan ons product en een alternatief gezond dessert, dat geen dikmaker is. We bezoeken regelmatig diverse locaties in gebieden die geen agar agar shop hebben. De bevolking van deze gebieden kan dan ook genieten en kennismaken met het product. We proberen ook lokale smaken zoals Dawet agar agar en Pandan agar agar. Andere smaken zijn ook mogelijk zoals podosiri of awara, maar alles heeft met de prijs te maken en als de materialen duur zijn, dan gaan we deze smaken even nog niet introduceren.
Wie het nog niet heeft geprobeerd kan zondags ook bij Soeng Ngie’s Oriental market komen”, aldus Tsang.
SK