Door stelling te nemen tegen seksisme is Hermoso de leider geworden die ze nooit heeft gehad

Door zich uit te spreken tegen seksisme is Hermoso de onverwachte leider geworden die ze nooit had verwacht te zijn. De Spaanse middenvelder Jenni Hermoso schitterde op het WK vrouwenvoetbal en leidde haar land naar de overwinning. Echter, na het incident waarbij Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie, haar ongevraagd op de mond kuste tijdens de medailleceremonie, nam Hermoso de leiding in de strijd tegen seksisme in het Spaanse voetbal. Ze weigerde toe te geven aan Rubiales’ beweringen van wederzijdse toestemming en benadrukte dat ze zich slachtoffer voelde van een macho-daad.

Samen met 81 andere Spaanse spelers kondigde Hermoso een staking aan van het nationale team en eiste verandering in de leiding voordat ze zouden terugkeren. Ondertussen schorste de FIFA Rubiales en opende het Spaanse gerechtshof een onderzoek naar het incident. Ondanks dit alles is de WK-overwinning de bekroning van Hermoso’s sportcarrière.

Opgegroeid in Madrid begon Hermoso haar voetbalreis bij Atletico Madrid. Ze werd opgemerkt door Ana Fernandez, een speelster van het damesteam, en sloot zich aan bij Rayo Vallecano voordat ze internationale ervaring opdeed in Zweden en uiteindelijk naar Barcelona verhuisde. Hermoso wordt bewonderd om haar spel en is ook bekend als de DJ van het team buiten het veld.

Hoewel ze haar idool in het voetbal pas later vond, is ze voor velen nu al een inspiratiebron, vooral voor de nieuwe generatie. Hermoso en haar medespelers hebben zichzelf uitgesloten van het nationale team totdat er structurele veranderingen plaatsvinden binnen de Spaanse voetbalfederatie. Haar krachtige optreden tegen seksisme heeft haar tot een leider en een symbool gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!