De tragiek van Suriname – Deel 3

De Bermuda driehoek van onderontwikkeling

De Bermudadriehoek waarbinnen Suriname zich bevindt bestaat uit kiesstelsel, het bestuurssysteem, en de wet op domeingrond, en etniciteit en corruptie vormen de Black Hole van deze driehoek. Deze drie concepten van bestuur zijn het product van de ideologie van het creools nationalisme dat haar wortels heeft in tribalisme.  Deze concepten van bestuur maken economische ontwikkeling onmogelijk.

Economische ontwikkeling komt niet van zelf. De welvaartsstaat als hoogste product van de menselijke beschaving is het resultaat van een cultuur van presteren. Culture is destiny. Prestaties zijn meetbaar, op basis van prestaties worden mensen beloond. 

Zoals de Nederlandse minister Jan Pronk van ontwikkelingssamenwerking constateerde tijdens de CONS onderhandelingen werd bij elk project niet gelet op het nationaal belang maar werd gekeken welke etnische groep het meest zou profiteren van het betreffend project. Waar het gaat om projecten in de productiesector is het duidelijk dat de etnische groep die het meest economisch actief is, dat zijn de Aziaten, dat die gaan profiteren van de investeringen. En sinds de onafhankelijkheid zijn zowat alle investeringsbeslissingen door de overheid niet genomen op basis van economische rationele gronden daarom zit onze economie aan de grond. Wij willen producten van de moderne beschaving consumeren maar dan moeten wij onze economie dan ook baseren op rationele economische merites. 

Evaluatie oliepalmproject China Zhong Heng Tai afgekort CZHT

Afgelopen week werd er een commissie geïnstalleerd, alweer een commissie!!!!????, om het oliepalmproject van CZHT te evalueren. De commissie bestaat voor een deel uit dezelfde mensen die het project zo een 20 jaar geleden met voortvarendheid goedgekeurd hebben ondanks het feit dat ik kritiek had geleverd op het project. Het moederbedrijf is namelijk geen oliepalmbedrijf maar een bedrijf in de houthandel.

Dat contract is al meer dan 20 jaar oud en nog steeds is er geen ha oliepalm geplant. De commissie heeft tot na 2025 de tijd om het project te evalueren. De lezer moet begrijpen dat als je echt deskundig bent dan heb je het project binnen een paar dagen geëvalueerd. 

Het alternatief oliepalmproject betrof het project van Food Fats & Fertilizers uit Hyderabad India

Ik heb niet zo lang geleden een voor Suriname uiterst voordelig contract met een Indiaas oliepalm bedrijf Food Fats & Fertilizers getekend. Echter konden wij niet tot implementatie overgaan omdat de betreffende gronden die voor oliepalm waren aangewezen door het ministerie van natuurlijke hulpbronnen in concessie zijn uitgegeven voor andere bestemmingen. Ik heb  Food Fats & Fertilizers in Hyderabad bezocht en ik kan onze zogenaamde deskundigen verzekeren dat ze meer dan 100000 (honderdduizend) ha in India in cultuur hebben met vestigingen in Maleisië en Afrika en ze beheersen het volledige spectrum van teelt, verwerking en downstream processing. Ik kan U naar hun website verwijzen, het is simpel intoetsen in Google: homepage foods fats fertilizers Hyderabad.

Bij de benutting van het bos voor de ontwikkeling van de oliepalmsector zijn er twee modellen ter discussie. Er is het met China Zhong Heng Tai gesloten contract en er is het contract met Foods Fats en Fertilizers te Hyderabad. 

Over het contract met CZHT kunnen we kort zijn er is geen oliepalm geplant dus het is een nepproject.

Enkele data over het project van Food Fats & Fertilizers uit Hyderabad. Investering van de 220 miljoen Amerikaanse dollars. Netto beplant arealen 34.000 ha. Investeringsperiode acht jaar. Exploitatietermijn 40 jaren. Een raffinaderij te samen met een kern olie-extractie-unit is voorzien voor de lokale behoefte aan spijsolie. Exportproducten zijn ruwe palmolie, oleine, stearine en vetzuren. Eigen energieopwekking op basis van biomassa, een ruwe palmoliefabriek met de capaciteit van meer dan 15 metrieke ton per uur produceert extra energie voor extern gebruik. Opbrengsten uit de verwerking van commercieel hout circa 900 miljoen Amerikaanse dollars. Benutting van de restant hout wordt gebruikt voor energieopwekking 180 MW en verwerking tot MDF, triplex, multiplex, hardboard et cetera. Werk gelegenheid voor 5000 mensen. Spin-off voor de transportsector 100 miljoen Amerikaanse dollars. Belastinginkomsten over looptijdproject zijn geschat op 300 miljoen Amerikaanse dollars. Als exportproject zou het een belangrijke bijdrage leveren aan de betalingsbalans.

Conclusie: Het financieel en ontwikkelingsvoordeel voor Suriname is in het FFF model meer dan het tienvoudige tov het NEP LVV_CZHT model. U moet niet klagen dat het leven in Suriname zwaar en moeilijk wordt. Uw eigen leiders nemen beslissingen die niet in het belang van u en van Suriname zijn. Incompetentie en corruptie gaan hand in hand en vernietigen ons land.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!