Hoe aantrekkelijk is Suriname als vakantiebestemming voor toeristen?

De maand september is door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) uitgeroepen tot de “Toerisme Maand”. Maar is Suriname wel een aanbevolen vakantiebestemming voor toeristen?

Uit de meest recente cijfers van de lucht- en verkeersstatistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek blijkt, dat het aantal aangekomen en vertrokken personen in 2021 laag is in vergelijking met 2020 en de jaren daarvoor. In 2021 is er ten opzichte van 2020 een daling van 5 procent. 

De toeristensector in Suriname maakte een behoorlijke val in 2020 als gevolg van de Covid-19 pandemie. De horecasector besloot toen meerdere restaurants en hotels toegankelijker te maken voor de lokale gemeenschap. Daar alle prijzen vroeger in valuta waren, werden er ook prijzen gehanteerd in de Surinaamse munteenheid. Na de pandemie werden de binnenlandse tours ook populair bij de lokale gemeenschap. 

De Surinaamse toerismesector blijft authentiek. Het stimuleren van de toerismesector vereist een gecoördineerde aanpak, van marketing en infrastructuurverbeteringen tot duurzaamheid en culturele promotie. Om de sector een boost te geven kunnen krachtige marketingcampagnes, die de unieke aspecten van Suriname benadrukken, ontwikkeld worden. De culturele diversiteit, natuurlijke schoonheid, historische erfgoed en avontuurlijke activiteiten kunnen belicht worden. 

Er wordt nog weinig gebruikgemaakt van social media, reisblogs, videocontent en samenwerkingen met reisbureaus om de aandacht van potentiële bezoekers te trekken. Suriname kan als vakantiebestemming nog niet volledig voldoen aan alle richtlijnen van duurzaam toerisme. 

Er kan ook worden ingespeeld op de maanden van hoogseizoen toerisme, rekening houdend met de culturele eigenschappen van de samenleving. Er zijn heel wat toeristen die voor huwelijksfeesten, verjaardagen en speciale gelegenheden jaarlijks in dezelfde periode naar Suriname komen. Dit is een doelgroep die meer toeristen naar Suriname met zich mee kunnen trekken, om de marketing en promotie van Suriname op te krikken. 

SD

error: Kopiëren mag niet!