De tragiek van Suriname – Deel 1

Op de app kreeg ik het volgende bericht: “India presteert het 75 jaar na de onafhankelijkheid met een onbemand ruimtevaartuig op de maan te landen. Surinamers slagen erin in minder dan 50 jaar onafhankelijkheid het hele land naar de maan te brengen”.

Het gesternte waaronder de natiestaat Suriname geboren werd heeft ertoe bijgedragen dat Suriname sinds 1975 gestadig koerst richting afgrond. De samenleving heeft sinds 1975 diverse schokken te verwerken gehad en telkens vluchtte een deel van het kader naar het buitenland.

Aan het niveau van het leiderschap, aan het niveau van de politieke elite is te zien in welke richting het betreffend land koerst. We kunnen moeilijk de schuld van de sociaaleconomische crisis geven aan Jan modaal, aan de arme sloebers die moeite hebben om te overleven. De schuld draagt de politieke en intellectuele elite, met name de politici van het creools nationalisme ondersteunt door de politici van de VHP, want die hebben sinds 1975 het land geregeerd. En de politieke elite is constant in kwaliteit en niveau achteruit gegaan. Een logische gevolg van het feit dat een klein land als Suriname niet beschikt over een kritische massa aan intellectuele capaciteit om een gestage ontwikkeling mogelijk te maken. Daarenboven komt dat de politici niet beschikken over een cultuur van inclusiviteit en daardoor niet tot prestaties komen. Geen enkele  politieke partij beschikt over de capaciteit om de problemen van het land op te lossen. Dat is zonneklaar.

Suriname zit op dood spoor

De primaire bronnen van ontwikkeling zijn het vermogen om te leren teneinde aldus te geraken tot accumulatie van kennis, en deze kennis te passen in de praktijk.

De structuur van de productie verklaart in de meeste landen de heersende armoede, het is zo dat de voornaamste sectoren die van de landbouw en die van de minerale extractie zijn. De enige uitkomst uit de situatie van armoede is gelegen in industrialisatie, teneinde producten met een hoge toegevoegde waarde voort te brengen en deze te exporteren. Immers alle ontwikkelingslanden hebben betalingsbalansproblemen omdat hun exportsector relatief klein is. Een samenhangende aanpak met aandacht voor de meer fundamentele kenmerken van de economie, met name vooral de ontwikkeling van het ondernemerschap, de versterking en uitbouw van instituties, en kennisaccumulatie en toepassing.

Ontwikkelingsdeskundigen raken steeds meer ervan overtuigd dat de zogenaamde marktwerking benadering geen soelaas biedt. Echter het creools nationalisme gesteund door de VHP heeft economische ontwikkeling, agrarische ontwikkeling, industriële ontwikkeling, alle ontwikkeling systematisch gesaboteerd ondanks de beschikking over ruime middelen. Tussen het jaar 2000 en het jaar 2022 is door de economie 48 miljard Amerikaanse dollars verdiend. Nul centen daarvan is geïnvesteerd in de verdiencapaciteit van het land uit pure etnische afgunst. Politiek gebaseerd op tribale etnische afgunst brengt geen vooruitgang. Daarom is endogene ontwikkeling in Afrika uitgebleven. Uiteindelijk zijn diegenen die afgunstig zijn zelf het slachtoffer omdat hun slagkracht in de economie laag is gebleven.

Richard B Kalloe.

error: Kopiëren mag niet!