Kwaliteit van vertegenwoordigers en de rechtvaardigheid van het kiessysteem in Suriname

In de hedendaagse wereld wordt het kiessysteem gezien als een bolwerk van de democratie. Hierdoor worden de stemmen van de burgers gehoord en worden de volksvertegenwoordigers gekozen op basis van publieke voorkeur. Suriname vormt hier geen uitzondering op. Echter, daar rijst de vraag of een rechtvaardiger kiessysteem ook gelijk staat aan een hogere kwaliteit van vertegenwoordigers.

Er wordt gesteld dat hoewel een rechtvaardiger kiessysteem kan zorgen voor een groter gevoel van eerlijkheid en democratie, dit niet per se betekent dat de kwaliteit van de gekozen vertegenwoordigers zal verbeteren. Zeker in een land als Suriname, waar de algemene ontwikkeling relatief laag is.

Lage algemene ontwikkeling

De lage algemene ontwikkeling in Suriname kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Het kan gaan om problemen met de onderwijsinfrastructuur, gebrek aan middelen, lage economische ontwikkeling, of zelfs politieke problemen die het moeilijk maken voor de bevolking om toegang te krijgen tot kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Deze omstandigheden kunnen vervolgens leiden tot een lage kwaliteit van volksvertegenwoordigers, doordat de mensen die door het volk gekozen worden mogelijk niet het juiste onderwijs, de juiste vaardigheden of de juiste achtergrond hebben om effectief leiding te geven.

Gevoelsmatig voordeel

Dus, hoe rechtvaardig het kiessysteem ook mag zijn, het zal slechts een gevoelsmatig voordeel opleveren. Dit betekent dat, hoewel de burgers misschien het gevoel hebben dat hun stem meer gewicht heeft, dit niet noodzakelijkerwijs leidt tot beter leiderschap of beter beleid. De kwaliteit van vertegenwoordigers blijft een belangrijke factor in het effectief regeren van een land.

Om de kwaliteit van de vertegenwoordigers te verbeteren, moeten er parallelle inspanningen zijn om de algemene ontwikkelingsgraad in Suriname te verhogen. Er moet geïnvesteerd worden in onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Pas wanneer het onderwijsniveau en de levensstandaard verbeteren, kunnen we verwachten dat de kwaliteit van de gekozen vertegenwoordigers ook verbetert.

Kortom, het rechtvaardiger maken van het kiessysteem in Suriname is een lovenswaardige stap in de richting van een democratischer systeem. Maar, het moet gepaard gaan met inspanningen om de levensstandaard, het onderwijsniveau en de algemene ontwikkeling van de bevolking te verbeteren. Alleen dan kan het land hopen op een hogere kwaliteit van volksvertegenwoordigers die in staat zijn om juiste en effectieve beslissingen te nemen voor het land en zijn mensen.

error: Kopiëren mag niet!