De dalende geboortecijfers in de wereld

DOOR DUNCAN MIL

Japan boekte vorig jaar de minste geboorten in zijn geschiedenis, met schattingen dat vier op de tien vrouwen misschien nooit kinderen zullen krijgen. Geboortecijfers zijn van cruciaal belang in ontwikkelde landen met een snel vergrijzende bevolking.

De krant Nikkei meldde woensdag dat 42 procent van de vrouwen kinderloos zou blijven, daarbij verwijzend naar een schatting van het Japanse National Institute of Population and Social Security Research.

Geboortecijfers worden gemeten aan de hand van het ‘ruwe geboortecijfer’ (CBR), dat het aantal levendgeborenen halverwege het jaar per 1.000 individuen weergeeft.

Japan registreerde in 2021 de minste geboorten in zijn geschiedenis met een CBR van slechts 6,57, een daling van 76,8 procent sinds 1950, toen de CBR 28,34 procent bedroeg.

Door een daling van negen jaar is het aantal geboorten gedaald van 1,03 miljoen in 2013 naar 799.728 in 2022.

China heeft sinds 1950 een nog significantere daling van het geboortecijfer met 81 procent gezien, van een CBR van 41 naar slechts 7,6 in 2021.

De World Population Prospects van de VN melden dat de gemiddelde mondiale vruchtbaarheid is gedaald van vijf geboorten in 1950 naar slechts 2,3 geboorten in 2021.

De wereldbevolking heeft een ‘vervangingspercentage’ van 2,1, waarbij de wereldbevolking stabiel is. Vandaag is het 2,3 en daalt.

Het belangrijkste gevolg van de dalende geboortecijfers is een snel vergrijzende bevolking. Nu er minder kinderen worden geboren, neemt het aandeel ouderen toe in verhouding tot de bevolking in de werkende leeftijd, wat een uitdaging vormt voor de socialezekerheidsstelsels, de gezondheidszorg en de pensioenregelingen.

error: Kopiëren mag niet!