Eerste mensen in Europa

DOOR DUNCAN MIL

Een grote bevriezing die voorheen onbekend was voor de wetenschap, verdreef de vroege mensen 200.000 jaar lang uit Europa, totdat veerkrachtigere mensen – met evolutionaire veranderingen die overleving mogelijk maakten – terugkeerden.

Wetenschappers van University College London (UCL) en het IBS Centre for Climate Physics, Pusan National University, Zuid-Korea, leidden het onderzoek.

Uit de studie, gepubliceerd in Science, blijkt dat ongeveer 1,12 miljoen jaar geleden een kolossale afkoeling in de Noord-Atlantische Oceaan verschuivingen in het klimaat, de vegetatie en de voedselbronnen teweegbracht. De grote bevriezing heeft waarschijnlijk het uitsterven van de vroege mens in Europa veroorzaakt.

“Onze ontdekking van een extreme afkoeling van de gletsjers zo’n 1,1 miljoen jaar geleden daagt het idee van een voortdurende vroege menselijke bewoning van Europa uit”, zegt prof. Chronis Tzedakis (UCL), die het onderzoek leidde.

Archaïsche mensen, Homo erectus, trokken ongeveer 1,8 miljoen jaar geleden vanuit Afrika naar centraal Eurazië. Van daaruit verspreidden ze zich naar West-Europa, waar ze ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden voet aan de grond kregen op het Iberisch schiereiland.

Onderzoekers combineerden gegevens van diepzeesedimentkernen uit de oostelijke subtropische Atlantische Oceaan met supercomputerklimaat- en menselijke habitatmodellensimulaties die de periode van de ontvolking bestrijken.

Wetenschappers ontdekten dat ongeveer 1,12 miljoen jaar geleden het klimaat boven de oostelijke Noord-Atlantische Oceaan en het aangrenzende land plotseling met zeven graden Celsius afkoelde.

Het habitatmodel bepaalde dat de omgevingsomstandigheden ongeschikt waren voor de vroege H. erectus.

“We ontdekten dat in veel gebieden van Zuid-Europa vroege menselijke soorten zoals H. erectus niet in staat zouden zijn geweest om te overleven”, zegt prof. Axel Timmermann van de Pusan National University.

error: Kopiëren mag niet!