Vegan smoothie bowls populair onder Surinamers

In Suriname wordt nogal veel vettig en ongezond eten genuttigd. Voor de mensen die plant-base willen eten, hangt er een bepaald kostenplaatje aan. “Ik vond dat plant-base niet zo duur moest zijn”, geeft Seneca McCarthy aan. Hij is één van de oprichters van Healthy Community, een vegan café in Paramaribo.

De oprichter kwam tijdens de Covid-periode met het idee om een plant-base smoothie bar te openen. In 2021 werd Healthy Community geopend te Waka Pasi met een aanbod van gezonde plant-base, maar ook betaalbare smoothies in 55 smaken, smoothie bowls, vegan icecream, plant-base vegan cookies, sea moss en andere veganistische producten. De smoothie bowls als koude maaltijd en de Acai smoothies zijn de topproducten. “Taco Sundays” is ook een van hun specialiteiten, waarbij zij plant-base tacos verkopen. Dat trekt ook veel aandacht van de bezoekers. 

De veganistische beweging in Suriname blijkt een stijgende trend te hebben. Er is een ruim aantal Surinamers die overstappen naar een vegetarisch of plant-base dieet. Als er over veganisme gesproken wordt, zijn er verschillende vormen. De meest voorkomende vorm van veganisme richt zich op het vermijden van vlees, zuivel, eieren en andere dierlijke ingrediënten. Maar er zijn ook veganisten die omwille van de bescherming van dierenrechten, ook kleding zoals leer of cosmetica vermijden. 

Het is wel een uitdaging om veganistisch eten en drank aan te bieden aan het gros van de samenleving. Surinamers kiezen eerder ervoor om een warung of Chinees restaurant binnen te stappen, alvorens een kijkje te nemen bij een plant-base café. “Surinamers houden van hun vlees. Mensen zijn soms sceptisch en durven niet makkelijk iets nieuws te proeven”, geeft Seneca aan. “Als ze het eenmaal proeven, merken ze dat het lekker is. We gebruiken organic sweetners en andere ingrediënten uit de natuur en geen suiker en honing. We teach you how to have balance in your lifestyle”, geeft Seneca aan.  

Een van de uitdagingen voor een veganistisch of plant-base dieet, zijn de ingrediënten. Surinaams lokaal fruit is behoorlijk duur. De zaadjes en noten worden uit het buitenland gehaald, evenals de sea moss. 

Onderzoek wijst uit dat het vermijden van alle dierlijke voedingsmiddelen kan leiden tot voedingstekorten in vitaminen zoals B12, omega-3, calcium, zink, ijzer en magnesium. Deze tekortkomingen kunnen in verband worden gebracht met een verhoogd risico op botbreuken, groeiachterstand, depressie, haaruitval, huiduitslag, hypothyreoïdie en bloedarmoede. Seneca geeft aan dat een ieder een andere reactie heeft op bepaalde voeding.

“Sommige mensen zijn allergisch. Als je een gezonde levensstijl wil, moet je kijken naar wat werkt voor je lichaam. Mensen kennen de definitie van plant-base niet altijd, daarom leggen we mensen uit. Er moet een balans zijn, want wij weten niet hoe je lichaam zal reageren”, aldus Seneca. 

SD

error: Kopiëren mag niet!